Kaj je radikalnega pri Sirizi ali »posodi mi jurja« mentaliteta

V starih časih SIT valute ste zagotovo imeli tudi takšne vrste prijateljev, ki so vas ob snidenju v isti sapi s pozdravom že nagovorili: »stari, dej posod mi jurja«.

Tisočak je za fehtanje te vrste predstavljal ravno pravšnjo vrednost; Prešeren med prsti je že dajal občutek otipljivega, saj se je zanj ob litru vina dobilo še škatlo čikov (pa še za burek je ostalo), po drugi strani pa je šlo za ravno toliko denarja, da se ga »prijatlu« ni spodobilo odtegniti.  Zavedanju navkljub, da to ni prvi in ne zadnji depozit tej stranki in da je povratni likvidnostni tok zaradi njene nagnjenosti k »pozabljivosti« zelo vprašljiv.

A s tem se ni bilo preveč za obremenjevati, saj je do teh boemov veljala določena strpnostna toleranca. So bili pač »na izi« in v igri ni bil ravno velik denar.

Mnogo težje pa bi bilo takim ljudem v upravljanje zaupati kaj vrednejšega, denimo varčevalnega prašička za novo klubsko športno opremo, zbiranje denarja stanovalcev za plačilo vzdrževalca bloka, blagajno občinskega proračuna ali pa kar srednje veliko evropsko državo.

Prepričljiva zmaga Sirize v Grčiji, evropski levičarji navdušeni

Izposojeni naslov s spletnega portala MMC RTV odlično karikira prevladujoče vzdušje zadnjih dni tudi v Sloveniji. Naše prepričance v »evropsko pomlad, ki se začenja v Grčiji« ob vsem zmagoslavju malenkost moti le označevanje Sirize za »radikalno« levo stranko, ki se tu in tam pojavlja v medijih.

Tisti, ki se najdejo v njenih idejah, se namreč nikakor nimajo za radikalce in kot takšne jih navsezadnje ne zaznava tudi domače družbeno okolje. Zato ne presenečajo izrazi čudenja, kakršnega si je denimo v kolumni z naslovom »Kaj je radikalno?« V Mladini privoščil znani sindikalist Goran Lukič.

Skušajmo zvedavim mladolevičarjem razjasniti obzorja.

Kot piše mariborski filozof dr. Boris Vezjak, je Siriza radikalna že po imenu, oziroma akronimu:  »Synaspismós Rizospastikís Aristerás« dobesedno pomeni »koalicija radikalne levice«, ali po angleško »Coalition of the Radical Left«.

Kot vidimo, se Cipras in njegovi že samopoimenujejo za radikalce in verjetno jih bodo v spremembo samozaznave težko prepričali tudi slovenski levičarji. Radikalnost je namreč njihova programska platforma, pozicija, iz katere izhajajo in skozi njo nastopajo na sceni.

To, da se v Sloveniji njihova politika mainstreamovsko interpretira kot zmeren obraz nove, sodobne levice, je kvečjemu problem naše deformacije razumevanja družbeno-političnih konstelacij, nikakor pa ne Grkov ali drugih narodov Evrope.

Še bolj kot to pa je za mednarodne odnose radikalno stališče novih grških oblastnikov, da si je denar na finančnih trgih sicer nujno izposojati, precej manj nujno pa ga je kasneje tudi vračati. Pravzaprav je zahteva po vrnitvi izposojenega definirana  kot »tiranski odnos pohlepnih finančnih institucij, ki ponižujejo grški narod«. Za plače, pokojnine in druge življenjske stroške Grkov naj bi tako solidarnostno prispeval nekdo drug, povečini združenje davkoplačevalcev velike skupne družine narodov EU.

Potrebno je sicer jasno izpostaviti, da mednarodni finančni akterji niso nikakršne dobrodelne organizacije, ki bi denar naokrog posojale kar tako iz dobre volje ali socialnega čuta do trpečih narodov sveta. Njihova ekonomska računica je znana vsakomur, ki z njimi vstopa v dolžniški odnos.

Zanimivo, ampak Grkov, Slovencev ter kogarkoli drugega nikdar ne slišimo mednarodnih posojilodajalcev zmerjati z grabežljivci, pohlepneži in izkoriščevalci takrat, ko jih milo prosimo za njihov denar. To stanje zavesti dosežemo šele, kot je posojeno potrebno vračati.

Državna suverenost se tako ne izgublja z reformami, zategovanjem pasu ali privatizacijo, ampak z življenjem preko zmožnosti, ki se pokriva z izposojenim denarjem. Padec standarda, brezposelnost, životarjenje in beda … so zgolj neposredne posledice tega. Ponižanje pa ni v izpolnjevanju danih zavez s stisnjenimi zobmi in pasovi, ampak v njihovi opustitvi ter lahkomiselnem prelaganju odgovornosti na tiste, s katerih dlani smo še včeraj lizali denar.

Da »posod mi jurja« mentaliteta na veliki sceni ne funckionira, bodo Cipras in njegovi simpatizerji na krut način spoznali v trenutku, ko bodo od svojih mednarodnih partnerjev potrebovali svež denar. Kdo jim ga bo namreč posodil ob zavedanju, da ga nikoli več ne bo dobil nazaj?!? Gre za milijarde, ne pa novčiče za burek in škatlo čikov.

Vsemu temu navkljub pa splošen trend prezadolženosti držav dejansko kaže na pasti in anomalije dolžniškega kapitalizma. A te morajo biti reguliranje na način, da do prezadolževanja ne pride, čemur služi prizadevanje EU po uvedbi fiskalnega pravila in posledični izenačitvi prihodkov in odhodkov državnih proračunov. V tem pogledu je Grčija svareče ogledalo vsega hudega in priložnost za spoznanje o nujnosti sprememb obstoječih praks proračunskih primanjkljajev.

Medtem pa bo za preživetje na oblasti Siriza potrebovala vsaj nekaj zdravorazumskega spoštovanja pravil, postavljenih od upravljalcev skupne malhe, iz katere prejemajo. Čas za pokončnost in ponos bo zanje napočil, ko ne bodo klinično odvisni od tujega denarja.

Takrat bo Grčija ponovno zadihala s polnimi pljuči, kot suverena in svobodna država.

>

2 thoughts on “Kaj je radikalnega pri Sirizi ali »posodi mi jurja« mentaliteta”

  1. Če je res, da so že parkrat bankrotirali, bo težko zadihati s svojimi pljuči. Dihali bodo na škrge, če bodo imeli še večkrat take zmagovalce na volitvah, kakor je Siriza. Pri nas pa ni stanje duha nič drugačno, kakor v Grčiji. Tako imenovana Združena levica pri nas je popolnoma identična Sirizi. Njihovo načelo je: “kdor ne dela naj vsaj je”! Moj oče je vedno rekel, da za lenuha ni kruha! Torej, treba bo delati, pa etične norme in načela spoštovati. To velja za slovensko levico, pa za Sirizo in za vse podobno misleče. Zapitek je potrebno vedno in povsod plačati, dolgove pa vračati!

  2. Ja Rok, imaš prav. Lahko si je sposoditi, a težje je vrniti. V primeru Grčije to ni nič novega. Ta država je v zgodovini že nekajkrat bankrotirala pa je ni še nič izučilo. Tudi sedaj ne mislijo resno. Imajo pač potencirano mentaliteto Balkana. Še Turki so danes boljši ker vedo da moraš dvakrat bolj delat, če hočeš dvakrat bolje živet. Oni so se v Nemčiji kot gastarbajterji vsaj kaj naučili, Grki pač ne. Škoda.

Comments are closed.