Luka Mesec in njegova protiimperialistična fronta

Res je, Miro Cerar je veliki zmagovalec minulih volitev, a v senci preverjene, podoživete instant zmagoslavne zgodbe se je zgodil pristni volilni fenomen, kakršnega ta država še ni videla. Petnajst minut televizijskega prime time-a je javnosti neznanemu mladeniču Luki Mescu zadostovalo, da je razburkal domišljijo in srca petdeset tisočih volivcev, ki so svoj glas čez noč namenili Združeni levici. En nastop, preblisk mladostniške inteligence, posloljene s ščepcem pristnega idealizma je nadomestil stotine plakatov, letakov, kilometrov na terenu, stiskov rok, radijskih sporočil in televizijskih spotov … en nasmeh, vreden sto tisoč oglaševalskih evrov …

Ne čudi, da guruji političnega marketinga o fenomenu Mesec raje molčijo – uspešni zgledi vlečejo, sploh če so poceni in dva ali trije takšni Mesci bi oglaševalsko industrijo hitro spravili ob prihodek.

Opevanemu uvodu navkljub bi bilo naivno verjeti, da je šest odstotkov Združene levice zgolj in edino posledica Meščevega briljantnega televizijskega nastopa in da se tovrsten preboj lahko zgodi brez ustreznih okoliščin, ki ga omogočajo.

Vsak marketinški strokovnjak vam bo znal zdrdrati, da je za učinkovitost tržnega komunicirana potrebna dobra zgodba s kupom vsebujočih pritiklin; ljudem mora biti znana, verjetna, konkretna, edinstvena in verodostojna, potrošnika (volivca) mora pritegniti, čustveno afektirati in z njenim bistvom poistovetiti. Nujno mora vsebovati konflikt, po možnosti še element presenečenja ter, če je le mogoče, srečen konec (volilni uspeh), na katerem se da graditi za prihodnost.

Veliki igralci z neomejenimi proračuni tovrstne zgodbe ustvarjajo. Spretneži z omejenimi ali ničelnimi sredstvi zajahajo že obstoječo zgodbo, ji nataknejo uzde in postanejo njeni glavni protagonisti.

Velika sreča za Združeno levico je, da njihove ideje v veliki meri sovpadajo z domačim medijskim mainstreamom zadnjih let. Odpor proti zunanjemu sovražniku v obliki pogoltnih finančnih trgov, ki z »zahtevami« iz Bruslja ogrožajo našo dobrobit, se je preko prefinjene družbeno-medijske propagande zasidral globoko v zavest slovenskega državljana. »Divji neoliberalizem« kot skupni imenovalec vsega slabega, kar prinaša sistem zahodnjaškega kapitalizma, zahteva antagonističen pristop revolucionarjev sodobnega časa, junakov, ki bodo na vrednotah narodnoosvobodilnega boja trden branik pred ponovno okupacijo Slovenije s strani sil nesmrtnega zahodnega imperializma.

Po intimnem prepričanju mnogih je čas za novo protiimperialistično fronto in le komu bi se škornji glavnega junaka tovrstne retro-nostalgije prilegali bolje kot mlademu, pravovernemu tovarišu Luki Mescu?!

Od vseh levih strank Združena levica najbolj dosledno, neposredno in verodostojno zastopa tovrstna radikalna socialistična stališča, ki pa se v naši javni sferi smatrajo kot izkaz edine pristne levičarske ideologije.

Seveda so rdečega žrebca v preteklosti pragmatično zajahale tudi druge stranke levega političnega pedigreja. Tovrstni rodeo se je njim v škodo obrnil v trenutku prevzema oblasti, ko so pod sunki streznitvene realnosti odletele s sedla utopičnega populizma in končale v prahu in pepelu neizbežnega volilnega poloma.

Po pravilu so namreč z realpolitiko oblastne odgovornosti izdale idealistična pričakovanja njihovih volivcev, ki so jih zato na vsakršnih volitvah menjavali kot pokakane Pampers plenice.

Te napake Mesec s svojimi združenolevičarji očitno ne bo ponovil. Takoj po izvolitvi so dali jasno vedeti, da jih oblastna funkcija ne zanima; v zavedanju, da bi ujeti v realnost globalne družbeno-politične ureditve tudi sami neizbežno razočarali svoje pristaše in verjetno tudi sami sebe.

Dovolj so inteligentni v zavedanju, da lahko obljube njihovim volivcem test realnosti prestanejo le v (ne)odgovornosti opozicijskega delovanja. Le tam bo njihova ideja utopičnega demokratičnega socializma plamenela vse do njenega vrhunca, ki se lahko izrazi v tudi do dvajset odstotni podpori na naslednjih volitvah.

Potencialnega političnega dometa Združene levice tako nikakor ni za podcenjevati. Težave z iskanjem lastne identitete in ohranjanjem pozicij v novi parlamentarni konstelaciji bodo prej imele vse druge stranke na levici, kot Meščeva protiimperialistična fronta. A skok na najvišjo stopnico – prevzem oblasti – jim je, brez izdaje lastnih idealov, v aktualni globalni družbeno-politični realnosti po demokratični poti vendarle nedosegljiv.

Za to bi potrebovali kakšno vojno ali pa vsaj malo resnejši oborožen konflikt. Zgodovina nas uči, da si česa takega resnično ni za želeti.

>

14 thoughts on “Luka Mesec in njegova protiimperialistična fronta”

 1. Pozitivno presenečenje – z napisanim se strinjam.

  Predvsem drži teza o ”socialistični opoziciji”, ker v sedanji kolaciji, kjer se išče kompromis med mehkim in trdim neoliberalizmom, ZL ne bi mogla uresničiti programa in se samo kompromitirala s ”kolaboracijo” z buržuaznimi strankami. To si njeni nasprotniki tudi najbolj želijo.
  Potrebna je politična modrost. In tu je res, da se mora ZL izgraditi, kot je nekdo povedal ”zoreti”, v opoziciji. Tu lahko daje konstruktivno kritiko na posege koalicije (tudi to je odgovorno opravljanje politične funkcije) s socialističnega zornega kota. Prav tako pa se mora ta čas tudi ideološko formirati, predvsem zunanje-politično. Formulacija odnosa do Rusije na eni in Izraela na drugi strani je kronično umanjkala pri njeni predvolilni kampanji. Sploh, upoštevajoč, da je Rusija trenutno glavni trn v peti neoliberalne globalne hegemonije.

  Menim pa, da oborožen konflikt ne bo potreben za dosego oblasti ZL. Konec koncev je dolgo pričakovana prava levica na slovenskem političnem parketu in edina stranka, ki odraža skozi zgodovino izpričan uporniški in revolucionarni karakter slovenskega naroda. Če bo sedaj zorela v opoziciji, izgradila bazo in resurse, zna biti na naslednjih volitvah 1. ali pa 2. največja stranka v parlamentu. Potem se pa pač strateško poveže s kakšno manjšo oportunistično ”važno je biti zraven” strančico, pa ima večino.

 2. En nasmeh ( sonce je zašlo, Mesec je vstal ) očara mnoge.
  Idealizem bolje kot neoliberalizem, ali zakaj ima 1 % Slovencev in Slovenk v lasti 99 % bogatsva?

  Rok, kot vedno se strinjam s tabo.

 3. Ko bi dilema le bila tako enostavna! Vsekakor je ideja o “zorenju v opoziciji” všečna. Vendar kaj jim bo koristil pohod na oblast čez 4 ali bolj realno 8 let, ko pa bo do takrat gospodarska in socialna podstat naše družbe povsem uničena. Efekt bo isti, kot če bi nekdo v Sahari dobil veliko polje (peska) in vzpodbudni klic: “Sedaj pa sej in se izkaži”!

  Z jasno izraženo modrostjo in dogovorom, da ZL ne bo podprla nekaterih projektov ter prevzemom odgovornosti za vodenje politik na min. za delo in za gospodarstvo, pa bi sedaj, tukaj in takoj preprećila brodolom, ki je na obzorju.

  Vendar za takšno stališče potrebuješ takoj pogum in modrost. Torej ni ključno vprašanje v tem kako dolgo zoreti, temveč kako definirati svojo vlogo v poziciji, da se ne izgubi lastna identiteta. Kajti politika bi naj bila namenjena ljudem in ne strankam!

  Sicer pa je to zgolj moj pogled, kdo pa sem jaz, da bi solila pamet tako umnim ljudem?

  1. Cerbi, pa kaj niste vi imeli včasih nekega predmeta, ki se imenuje ”temelji maxizma”? Tako razmišljanje je značilno za social-demokrate, ne pa za socialiste. Saj mora priti do uničenja srednjega razreda, da ostaneta samo proletariat in buržuazija, se razredna nasprotja zaostrijo in šele takrat nastopi primeren trenutek za revolucijo. Ko proletariat nima več ničesar za izgubiti, kakor svojih verig.

 4. tudi Hitler je v Mein kampfu napovedal, da bo vsaj 100 let preteklo preden bodo uresničili svoje zamisli, pa se je nazadnje vse zgodilo v naslednjih 10ih letih…

  1. Hitler je tudi napovedal, da bo njihova zadeva trajala 1000 let. Pa je naredil isto napako kot Janša – kolaboriral s Cerkvijo (ki ga je nahujskala h križarski vojni proti komunizmu, napadel Rusijo) in popušil.

 5. Werner, ne nisem imela tega predmeta. Mi smo imeli zgolj Politično ekonomijo, Klasično zgodovino, Sociologijo, Filozofijo… s temelji pa se nismo ukvarjali. Veš to je prišlo kasneje, s ciljem, da se popolnoma zmede ljudi (verjetno kakšen CIA projekt ali pa Vatikanski z dolgoročnim namenom uvedbe ekvivalenta temeljem – to je verouk).

 6. Dajte no. Rok vam je lepo povedal, da ZL (ne vem zakaj me to spominja na propadlo združeno listo) ne mote na oblast brez večjega konflikta. Res pa je, da so ta konflikt po potrebi sposobni povzročiti sami.
  Zavedajte se – vsaka diktatura je obsojena na propad. Slej ali prej. Odvisno od razgledanosti nacije.
  Torej v Sloveniji je zato veliko možnosti.

  1. To so Rokove pobožne želje, ki niso realne. Združena levica bo z držo socialistične opozicije v tem mandatu pridobila na popularnosti (sploh če bo Cerar ubral neoliberalno politiko, ki bo povečala revščino in brezperspektivnost v Sloveniji) in bo po naslednjih volitvah že mandatar.
   Oborožen konflikt torej ni potreben.
   Je pa res edino Združena levica, ki jo podpirajo v večini mladi in intelektualci, sposobna kaj takega izvesti. Ampak, asosobnost ne pogojuje nujno izvedbe.

 7. Skrajna levica je postala glasna. To ponavadi kaže, da nekaj ni v redu.

  Le zakaj si Cerar tako zelo želi NSi v koalicijo?

 8. Jaz bi si želela meritokracijo. Oblast na prevzamejo zaslužni s poštenim delom, tehtni, stvarni, ki so se že izkazali z dosežki. Taki, ki jim ljudstvo verame.

 9. No tudi v primeru najhujšga – oboroženega konflikta v Sloveniji – (do česar vseeno upajmo da ne bo prišlo!) ne smemo pozabiti, da EU ne bi dopustila pojava neke nove Pridnestrske republike na svojem pragu. To bi verjetno pomenilo anihilacijo skrajne levice v Sloveniji.

Comments are closed.