Česa ne razumete, gospa Alenka Bratušek?

V Sloveniji imamo hud problem z (ne)prevzemanjem odgovornosti. A še bolj zaskrbljujoče je, da ljudje, ki se zadnje čase usedajo v vodilne državne fotelje, očitno sploh ne razumejo konteksta, zaradi katerega se pričakuje njihov odstop, čeprav je slednji kristalno jasen vsakomur; od profesorja prava na Harvardu do čistilke Micke iz Doljne vasi. Zoran Janković, Gašpar Gašpar Mišič, Boris Štefanec, Alenka Bratušek … njihov skupni imenovalec je članstvo v ad hoc stranki, ki je v nekaj tednih iz nič dobila volitve in se na koncu tudi povzpela na oblast. Naključje? Ne verjamem.

»Skrbi predvsem vse bolj očitno dejstvo, ob katerem si marsikdo še zatiska oči. Slej kot prej prihaja spoznanje, da je oblast v teh težkih kriznih časih prevzela ekipa tretjerazrednih karieristov,« sem zapisal pred slabim letom dni in, gospe in gospodje, pred vami je rezultat te sanjske ekipe: 8 milijardna zadolžitev v enem letu (z 20 milijardami podlage skupaj 81% BDP), propadel nepremičninski zakon z 20 milijoni vrženimi skozi okno in država v povsem zavoženem položaju, iz katerega praktično ni normalne rešitve. Slovenija je talka brezglave improvizacije ljudi nedoraslih svojim funkcijam.

Še vedno ne verjamete? Samo tretjerazrednemu kadru je potrebno napisati, narisati, pobarvati, desetkrat razločno in počasi ponoviti, da na koncu še vedno ne razume, »zakaj le bi moral odstopiti, lepo vas prosim?!?«

Kot večni optimisti poskusimo še na tem mestu. Lepo počasi, enostavno. Gospa Alenka Bratušek, strateško politiko svoje vlade ste postavili na dveh temeljih: dvigu davkov in zadolževanju. Ob DDV, ki vam ga je uspelo dvigniti brez kakšnega kolapsa sistema (hvalabogu gre za dovolj enostaven ukrep), ste z vašim drugim ključnim davkom – nepremičninskim – rinili z glavo skozi zid. V arogantni zaslepljenosti niste poslušali nikogar; svarili so vas strokovnjaki, gospodarstveniki, kmetje, obrtniki, pravniki, opozicija, navsezadnje vsak s kančkom zdrave pameti.

Še več kot to; na njihov račun ste zbijali cinične šale o pregrešno dragih traktorjih, ljudstvu grozili s kriznim davkom in 20 odstotnim znižanjem pokojnin, ignorirali sestanke z 200 župani iz združenja občin, zasmehovali poslanske kolege iz opozicijskih klopi.

Šli ste celo tako daleč, da ste na zakon vezali zaupnico ob glasovanju o proračunu (ter s tem mimogrede volivce prenesli okrog še z navidezno uresničitvijo obljube o preverjanju zaupnice v letu dni vladanja).

Zaradi davka ste na noge spravili vso državo; ljudje so jemali dopuste za večurno čakanje pred državnimi uradi, v obupu spreminjali rezidenčnost, podpisovali nesmiselne pogodbe, prodajali zemljišča, dokazovali, da štale na propadlem gruntu niso bajno premoženje, ampak breme zapuščenih starcev

Še narisal bi Vam, če bi za tovrstno umetnijo imel vsaj malo talenta. A jaz se stvari, ki jih ne obvladam, raje ne lotevam.

In po vsem tem zakon pade na najvišji državni sodni instanci. Kaj so ti ljudje slišali od Vas? Morda vsaj priznanje napake in kratko opravičilo za vse nevšečnosti, ki ste jim prizadejali?

»Zakaj le, lepo vas prosim?!« ste odmahnili z roko in krivdo, kako tipično za kasto nesposobnih, prevalili na vse druge.

»Ne posreči se vsaka stvar v življenju, ta pač ni uspela,  bo pač naslednja …« je v vašem imenu ljudstvu lahkotno sporočil minister Čufer.

Spoštovana gospa Alenka Bratušek, če se ne bi zavedal vaših intelektualnih, empatičnih in drugih omejitev (ni jih malo), bi bil resnično jezen, da nas imate tako za norca. Tako pa Vam Vaš domet štejem kot olajševalno okoliščino in sem razkurjen predvsem na tiste, ki so dovolili, da vodenje države v teh kriznih časih prevzamejo ljudje vašega kalibra.

Spoštovani sodržavljani, volilni upravičenci naše skupne domovine, morda zdaj veste, zakaj ni smiselno, simpatično, niti modro svoj volilni glas nameniti vsaki iz nič nastali instant grupaciji ljudi, ki si tik pred zdajci spomni biti poklicana za vodenje te države, pa čeprav vas v to sili antijanša refleks ter prepričujejo mediji, spin doktorji in četica stricev na magistratu?! Rotim vas, v skupno dobro, da naslednjič vsaj temeljito razmislite, preden ponovno padete na lepe plave oči!

Za razliko od naših tretjerazrednih voditeljev bomo namreč državljani morali prevzeti odgovornost za zablode tistih, ki smo jih večinsko izvolili. Za tolažbo so nam, medtem ko nam praznijo žepe, pravljice za lahko noč o skorajšnjem okrevanju Slovenije.

>

15 thoughts on “Česa ne razumete, gospa Alenka Bratušek?”

 1. Spoštovani gospod Rok Čakš, hvala za to razmišljanje! Že dolgo nisem prebrala nečesa tako jedrnatega, klenega, nečsa, kar izžareva tako mero treznega razumevanja in hkrati poplesuje od iskrivega esprija. Kljub pravzaprav skoraj tragični srži ste me spravili v dobro voljo. Hvala.

 2. o vsem tem se popolnoma strinjam, vendar na prvi pogled izgleda, kot da bi ta članek napisal nekdo, ki je janšev privrženec… nisem za bratuškovo, še manj pa za janšo…
  na volitve pa bom šel, ko se bo narod spravil skupaj in bomo odstranili vso to politično sodrgo z oblasti, ter postavili v politiko nove obraze, kateri bojo delovali homogeno in ne en proti drugemu…

  1. V tem primeru se boš moral kar ti sam otresti tega antijanša refleksa, kajti če v vsaki kritiki leve vlade vidiš Janšo, je to tvoj problem, ne problem tistega, ki kritizira.

 3. Spoštovani čakš. Strinjma se, da vse vlade od leta 2008 sem niso bile vredne pol pi..e. Ne morem pa se strinjati kako zavajate občinstvo saj dobro veste, da je nepremičninski zakon sprejela vlada Janeza Janše. Krivda Bratuškove je, da kot vse vlade doslej, enostavno prevzemejo zakone prejšnje vlade in jih ne spremenijo. Ko pa pride do posledic kot je ta z nepremičninskim zakonom pa se zgovarjajo, da je zakon sprejela prejšnja vlada. Moja kritika vlade Bratuškove leti prav na ta segment. Če so vedeli, d aje zakon slab zakaj ga niso spremenili… Verjento zaradi takšnih kot ste vi g. Čakš, ki bi potem vlado kritizirali ker so šli v spremembo zakona…

  1. Ali imaš ti ta nick namenoma, da vnaprej vemo, kaj pomeni tvoje pisanje?

   In mimogrede. Nepremičninskega davka ni sprejela vlada Janeza Janše, ampak kar Bratuškova.

   Janševa vlada je začela le s popisom in urejanjem nepremičnin – do samega davka pa nikoli niso prišli.

 4. Če prevzamejo zakone, ki bi se naj sprejeli in jih potem potrdijo, v čem je potem smisel da smo sploh spremenili zasedbo vlade? Domnevam, da so imeli boljše ideje(kar bi načeloma moralo veljati) glede teh zakonov, torej je dobro, da jih vsaj preverijo in temeljito preučijo preden jih podajo v nadaljno proceduro.

  Ah kaj blebetam, sem bil v trenutku nerazuma! JANŠA JE KRIV! Se že bolje počutim!

  P.S.: G.Čakš ima pa res veliko medijsko moč, ko celo vlada ne spreminja zakonov, ker bi jih najverjetneje kar on odstavil!!! 🙂

 5. Komentator Šhit ne pozna zadev.
  Zakon o davku na nepremičnine je avtorsko delo vlade Alenke Bratušek, natančneje njenega finančnega ministrstva. Nobenega prejšnjega zakona o davku na nepremičnin ali česa podobnega ni bilo.

  Bil pa je v času prve Janševe vlade speljan popis nepremičnin in sprejet Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. Ampak JJ je tarkat dejal, da zakon služi drugim stvarem in ni namenjen uvedbi zakona o davku na nepremičnine. (podrobneje v spodnjem linku)
  ttp://www.dnevnik.si/slovenija/218685

  Vlada AB pa je ta zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. ki je neprimeren za tovrstno obdavčitev nepremičnin in niti ni bil temu namenjen, nekritično vzela kot sveto osnovo za svoj zakon o obdavčitvi nepremičnin, čeprav so jo mnogi opozarjali pred tem.

  Skratka zaletavajo se v zid kot mlado tele, glavobole pa dobivamo državljani …

 6. Spoštovani gospod Čakš, čestitam za napisano, vendar hkrati ugotavljam, da so vaše želje žal zaman. Samo preberite nekaj od zgornjih komentarjev in vam bo jasno, da bi zaradi antijaševega refleksa volili tudi žabe iz močvirja, ne glede na to, kaj jim bo ta nesposobna in vase zagledana veleškodljivka še pripravila. Je pa nekaj res, če je bila Pahorjeva vlada naravna katastrofa za Slovenijo in Slovence, potem je ta vlada umetna katastrofa. Izbrali smo jo volilci (sicer jaz teh nisem volil, sem pa del volilnega telesa), čeprav smo vsi vedeli, česa je oz. ni sposobna! Pripravila ni še prav nobenega presenečenja. Kakršen narod, takšna vlada, oz. boljše si ne zaslužimo!

 7. Zdaj je čas, da se vse opozicijske stranke vzamejo skupaj in naredijo vse, da ta vlada čimprej izgine iz parlamenta.
  Lahko tudi tako, da gre cela Slovenija na noge in vladi malo pomagamo, da se spoka, ker tako nesposobne vlade še nismo imeli.

 8. Kot je zapisal gospod Rok, tako je v naši Sloveniji, sam bi dejal, da je še slabše, ker ljudje postajamo brezvoljni in nevtralni do dogotkov, ki so za nas življenskega pomena. Ne grem na volitve, saj nomaš koga voliti, mi je včeraj dejal sose, ravnokar upokojen. Ko sem mu predlagal stranko in mu razlagal moj pogled se je nasmehnil. Ko sem ga vprašal za višino pokojnine, je obmolknil. Omenil sem, da nam jih nameravajo še znižati, tedaj je postal skoro besen in sem mu dejal, da se bomo morali navaditi iti voliti, pač najboljše od predlaganih. Vedno se najdejo dobri predlog ljudi, ki jim je zaupati svoj glas.

 9. Nekateri zavajate, potem pa še prilepite link, da se še bolj vidi kako zavajate.
  (( Če bo tu prišlo do kakšne spremembe, to ne bo uvedba novega davka, ampak uvedba pravičnejše obdavčitve.))
  To je odgovor JJ l. 2006 na vprašanje, ali bo uveden nov davek na nepremičnine. V resnici je šlo za popis nepremičnin, ker te evidence v SLO nismo imeli urejene, tudi za namen obdavčitve, davka na stavbno zemljišče niso vsi plačevali, zaradi slabih evidenc. Vlada AB ravno tako ni uvedla novega davka, temveč je ukinila prvega in uvedla drugega višjega. Moramo biti korektni pri pisanju.
  Rok Čakš je zapisal sicer patetičen blog, zapisano pa žal drži, in tudi privrženec JJ je zagotovo, po napisanem. Dodati je treba, da vlada AB ni imela veliko časa, kriv pa je finančni minister on ne AB.

 10. Itak, če nisi za komunajzerje, si privrženec JJ.

  Janševa vlada je res nameravala uvesti pravičnejšo obdavčitev.

  Vlada Alenke Bratušek pa je uvedla nov protiustavni davek – zgolj z namenom polnjenja proračuna. Tukaj pa JJ nima nič zraven.

 11. ROK to si odlično napisal , toda ne pričakuj, da te bo babnica RAZUMELA ! Ko ji instant oblast udari pod frizuro, in misli da s svojim lutkovnim gledališčem , ki je pokorno Bruslju , Berlinu in Vatikanu , po mili volji nekaznovano izmozgava domači folk , ji kaj pametnega TEŽKO ZABIJEŠ V GLAVO !!!! In ta trenutek bi bilo najbolj pametno da čimprej SPOKA , ker ni sposobna niti pilotirati , kaj šele VARNO PRISTATI !

 12. FRANC !
  POPOIS nepremičnin je od prvega trenutka namenjen DAVKU NA NEPREMIČNINE in , s pomočjo tega davka legalna KRAJA le teh , ki so namenjene popolačilu TUJIM bankam , za najete DRŽAVNE PUFE ! Skratka narod bodo okradli domači državni LOPOVI , le te pa bodo okradli NJIHOVI UPNIKI ! Kratko pa bodo potegnili državljani , ki bodo ob prihranke in PREMOŽENJE !

Comments are closed.