Zmaga Obame dobra za našo vlado, Slovenci se lahko od Američanov veliko naučimo

Tisto, kar se je zdelo samoumevno Slovencem in dobršnem delu sveta, manj pa Američanom samim, se je zgodilo – volitve v ZDA je tesno, vendar zanesljivo dobil dosedanji demokratski predsednik Barack Obama.

Na vzporednem (seveda neveljavnem) glasovanju povabljencev ameriškega veleposlaništva v Sloveniji je Obama dobil kar 75 % glasov, kar se v primerjavi z dobrimi 50 %, ki so mu jih namenili njegovi sodržavljani na “pravih” volitvah, zdi razmeroma veliko.

Glede na to, kar o kandidatih za ameriškega predsednika izvemo v naših medijih, ki pri svojih poročanjih večinoma ne skrivajo simpatij do kandidatov demokratskega porekla, se človek skorajda vpraša, kaj je tem Američanom, da v tako visokih odstotkih podpirajo “bogate konzervativne korporacijske nastavljence” ki jih za vodenje države predlagajo voditelji republikanskega tabora. Tovrstno splošno nerazumevanje notranjepolitičnih razmer v ZDA je lahko le posledica popačene slike, ki smo jo o dejanskih razmerah v ZDA Slovenci deležni.

Ena od najočitnejših javnih zmot je vsiljeno prepričanje, da se ameriška zunanja politika razlikuje glede na to, ali jo vodi demokratski ali republikanski predsednik. Medtem ko so slovenski mediji močno obsojali poseganje Busheve Amerike v strateška razmerja svetovne moči, so pri Obamovih zunanjepolitičnih vojaških avanturah v minulih štirih letih ostali presenetljivo tiho. In to kljub temu, da je ZDA še okrepila svojo navzočnost v Afganistanu, da Guantanamo kljub nekajletni demokratski vladavini še vedno deluje, da ZDA z vojaškimi akcijami še vedno posegajo v suverenost drugih držav in neomajno podpirajo Izrael na bližnjevzhodnem žarišču. Ironično, a drzna protiteroristična akcija, v kateri je Obama enostransko kršil suverenost Pakistana in brez vednosti te države napadel rezidenco Osame Bin Ladna v Abbottābadu, je morda celo odločila te volitve. V prid demokratskega predsednika seveda.

Kako je torej mogoče, da v do ZDA vedno kritičnih slovenskih medijih nismo bili deležni izlivov ogorčenja ob tovrstnih primerih, ki jih v Obamovem prvem mandatu ni manjkalo?!?

Odgovor je jasen vsem, ki malo bolje poznajo razmere v slovenskim medijih.

A prav na primeru uveljavljanja nacionalnega interesa preko zunanje politike se lahko Slovenci od Američanov veliko naučimo. Državljani najmočnejše svetovne velesile znajo jasno potegniti ločnico med notranjepolitičnimi razprtijami in zunanjepolitičnim strateškim interesom svoje domovine.

Slednji jih združuje v enotnosti, ki ne glede na njegovo demokratsko/republikansko politično prepričanje povezuje vsakega ameriškega državljana, od najmanjšega političnega anonimneža, do poraženega republikanskega kandidata in sveže izvoljenega predsednika. Da bi poraženec volitev v Sloveniji zmagovitemu tekmecu čestital, ter javno pozval k enotnosti naroda v podporo izvoljenemu liderju (kot je onstran luže storil Romney), si praktično ne moremo predstavljati, ne glede na to, katera stran dobi volitve.

Pri tem ne gre zgolj za visok nivo politične kulture, ampak zavedanje slehernega Američana, da njihova moč izvira prav iz enotnega nastopa v mednarodnih odnosih. Razlika od slovenske prakse, kjer brezkompromisno rušimo oblast nam nepriljubljene politične opcije, ne glede na ceno, ki jo država plača na mednarodnem parketu, ne more biti bolj očitna.

Prav ta samodestruktivnost nas dela nekonkurenčne v mednarodnem okolju, kjer uspevajo tisti, ki po ameriškem zgledu delujejo enotno v podporo strateškim nacionalnim interesom svoje države.

In zakaj je zmaga Baracka Obame dobra za slovensko vlado? Z mandatom demokratskega predsednika ZDA ji je zagotovljen relativen medijski mir pri sodelovanju z ameriškimi zavezniki. Še ena javno ustvarjena iluzija namreč je, da Slovenija Amerike ne potrebuje.

Naj si še tako zatiskamo oči in poslušamo levičarske medijske propagandiste, ZDA v svetu branijo tudi nacionalni interes Slovenije kot pripadajoče države Zahodnega sveta. >

7 thoughts on “Zmaga Obame dobra za našo vlado, Slovenci se lahko od Američanov veliko naučimo”

 1. a da ZDA v svetu branijo tudi nacionalni interes Slovenije….no ja…to njihovo branjenje nas stane letno 5 milijončkov, pa še kaj za povrh, za dodatno nagrado pa jim Janša še proda naše obveznice, namesto našim državljanom, da bodo imeli še bajne obresti, ker naši državljani si jih že ne smejo zaslužiti, za nameček pa bodo lahko postali ponosni lastniki slovenske zemlje, če krediti ne bodo odplačani redno….
  Obama mi je sicer cool frajer, ampak ZDA v svoji notranji politiki res niso nek vzor demokratičnosti in socialnosti, v bistvu smo glede tega, kljub vsem zdraham, zanje še vedno Amerika, njih zunanja politika pa je itak že od pamtiveka zgolj plenilska….

 2. A, da ZDA branijo slovenski narodni interes?
  Menim, da z razliko od desničarskih, levičarski medijski propagandisti vsaj upoštevajo parametre realnosti.

 3. “Naj si še tako zatiskamo oči in poslušamo levičarske medijske propagandiste, ZDA v svetu branijo tudi nacionalni interes Slovenije kot pripadajoče države Zahodnega sveta.”

  Rok, tule si ga pa krepko usral. Američani vedno in povsod branijo zgolj svoj interes. Morebiten tudi naš interes je zgolj kolateralna posledica. A avganistanski interes (med drugim) zagotovo ni naš interes.
  Nasploh se ne morem znebiti vtisa, da nam hočeš dopovedati, naj se odpovemo kritičnemu gledanju na zunanjo politiko ZDA, češ oni že vedo kaj delajo.

 4. Prav o tovrstnem razmišljanju sem pisal zgoraj. Enih stvari pač Slovencem ni dano razumeti, ker pač dobivajo izkrivljeno sliko vsega. Zagotovo se večina Slovencev (vključno z vami tremi komentatorji) sprašuje, kako za vraga je mogoče, da v Afganistanu (ali kje drugje po svetu) niso le Američani, ampak tudi Nemci, Britanci, Francozi, Italijani in navsezadnje Slovenci – kaj vendar tam počnejo? Večina bi rekla: “iz nam nerazumljivih razlogov se klanjajo ZDA in bi se morali takoj prenehati”. Pa je to res odgovor, ki aplicira na realno stanje?

  Za razumevanje mednarodne politike in strateške ureditve sveta je pač potrebno videti celostno sliko. Ste kdaj pomislili – morda pa vsi ti po svetu in drugje uresničujejo lasten interes – morda zgolj branijo blaginjo in mir, ki ga Zahod živi na račun ostalega sveta.

  Ne opredeljujem se do tega ali je to prav ali ne, saj lahko o pravičnosti, etiki, morali, namenih, ciljih, moraliziramo do onemoglosti, neproduktivno razglabljamo o korporacijskih ozadjih in takšnih ter drugačnih teorijah zarote, ampak na koncu lahko demonstracijo bistva zbanaliziramo v tako plastično, a povedno primero, kot je naslednja: branijo privilegij, da se naši otroci igrajo s playstation, azijski pa ga sestavljajo in ne obratno.

  Verjetno se bo to kdaj spremenilo, a blaginja Zahodnega sveta se zaenkrat (še) ohranja na barikadah ameriških letalonosilk. Kruto, a resnično, ampak če ima kdo s tem problem, naj najprej proda svoje Apple tehnološke igračke, bleščečo pločevino na kolesih podari najbližjemu ciganskemu zbiralcu železja, zapusti udobni naslonjač gradu, v katerem živi in se preseli na Kitajsko ter tam uresniči svoj “life dream”.

  In s tega izhodišča bo njegova kritika intervencionistične zunanje politike Amerike in Zahoda imela neskončno legitimnost.

  Kdor hoče, naj razume.

 5. Rok….saj si korektno razložil, ampak ti opisuješ Nato in ne ZDA…..pri stavku “branijo privilegij, da se naši otroci igrajo s playstation, azijski pa ga sestavljajo in ne obratno”, pa mi je, moram priznati, zmanjkalo, ker si nisem na jasnem, ali si uporabil cinizem ali tako dejansko misliš….

 6. Na vseh žariščih, ki jih omenjamo, ZDA nastopajo skupaj z zavezniki zveze NATO. Namen te je obramba miru, blaginje in strateških interesov Zahodne civilizacije.

  Glede citiranega stavka sem mislil resno, kruto resno. Takšno je realno stanje in ni razloga, da čez 50 ali 100 let ne bi moglo biti ravno obratno.

 7. saj v temu je stvar….ZDA se skrivajo pod krinka NATA, ker če bi same vsiljevale svojo demokracijo perdvsem po državah, ki premorejo enormne naftne in druge naravne vire, katerih ZDA primankuje, čeprav se po drugi strani z njimi neodgovorno razmetavajo, bi izpadli zgolj navadni agresorji vredni vseh obtožb in sankcij….za obrambe navedenih imamo OZN…..
  če poenostavim…..sosedje v ulici se npr. dnevno derejo v svojem stanovanju, tudi z motorko žagajo svoje pohištvo, itd…..ti bi ocenil, da je takšno njih ravnanje na svoji zemlji in s svojo imovino nedemokratično dejanje in bi si zato dovolil na silo vdreti v njih stanovanje in jim vsilil svojo demokracijo, ker je tvoja edina pravilna…
  in v interesu ščitenja blaginje, miru in še česa bi jih še oborožil do zob z orožjem, katerega bi ti seveda morali plačati…prej so se samo drli in kakšen kos pohištva razrezali, zdaj bi se začeli pogovarjati z orožjem, da ščitijo tvojo demokracijo…..ne vem no, Rok, meni te stvari ne grejo skupaj…..
  ker po tej logiki bi lahko ZDA okupirala celo Slovenijo in na isti način opremila, ker se pač pri nas skozi nekaj levo desno driblamo…..
  glede playstajšnov pa mislim, da če že se vsiljujejo braniti, potem naj branijo tiste azijske otroke, da niso zlorabljana delovna sila….aja, takšna demokracija ZDA ne zanima…

Comments are closed.