Očistimo Slovenijo 2012-2016 (kot si to predstavlja vlada Janeza Janše)

»Šli bodo tja, kamor gredo ljudje, ki so odveč,« je novi finančni minister dr. Šušteršič na najbolj plastičen način odgovoril, kaj bo z zaposlenimi v odvečnih agencijah in drugih vladnih uradih. Nič manj brezkompromisno, z besedami »za zavožene projekte ni denarja« je teden pred tem superminister dr. Turk odpisal finančno grozljivo požrešen projekt univerzijada 2012. Še pred tem so, kot bi trenil, odleteli trije visoki državni funkcionarji, dr. Gorenak pa je danes napovedal odpuščanja v notranjem resorju. In ker se po jutru dan pozna, je jasno, da bo v neusmiljenih in brezkompromisnih časih na agendi točno takšna vladna politika: odločna, neusmiljena, brezkompromisna.

Konkretneje to skoraj zagotovo pomeni, da se je nova vlada, tudi za ceno lastne glave, odločila narediti prelom v lagodnem životarjenju na tuj račun, po scenariju grške tragedije. Padale bodo glave, ne samo politične na vrhu direktoratov. Pretrgani bodo cevovodi iz državnih jasli na priviligirana podjetja, »neprofitne« zavode in inštitute.  Konec bo kongresnih turizmov, služenja na potnih stroških, »izposoj« pisarniške opreme. Tudi plače ne bodo ostale nedotaknjene. Ljudje bodo leteli na cesto.

S ceste pa na ulice, na krilih iz zimskega spanja prebujenih sindikatov ter razjarjenih interesnih skupin. Po 14-18 in 41-45 in 91′ se nam obeta četrta splošna ofenziva v zadnjih 100 letih. Ulični protesti bodo del vsakdana, kakšnega borčevskega (de)priviligiranca zna odnesti celo v gozdove. Upajmo, da puške vendarle ne bodo zapokale. Namesto njih bodo ogenj bruhali mediji.

Imam občutek, da generala Janše tokrat nič ne bo ustavilo. Kot strateg predobro ve, da si je umik  pred lobiji in sindikati v zaledje lahko privoščil v konjukturi 04-08. Zaledje je sedaj izčrpano, ostaja zgolj še boj do zadnjega moža.

Slovenija ni dobila politične, ampak vlado kriznega menedžmenta. Vlado zgolj za en projekt – očistimo Slovenijo 2012-2016, ne glede na politično ceno. Tega se zavedajo liderji vseh vladnih strank, zato bo koalicija obstala vse do volitev 2016, ko bo padla v dobljeni vojni za Slovenijo. Posega teh razsežnosti v privilegije življenja nad zmožnostmi, ni sposoben preživeti nihče, vsaj ne na kratki rok.

Protikrizna koalicija razuma je tako v trenutku svojega poimenovanja podpisala smrtno obsodbo.  Kot feniks iz pepela se ob koncu vladavine lahko dvigne le ob neskončni toleranci ljudstva do politike, ki jim daje samo tisti kruh, ki si ga sami zaslužijo.

Grški ulični spopadi pričajo, da plebsu logika »porabim kolikor  ustvarim« ni najbolj domača. Res je, da so aktualno krizo povzročile velike finančne korporacije, a te so Zahodni svet tudi  popeljale v blaginjo, ki nam jo plačujejo azijski otroci z 10 dolarji na mesec.  Smo kdaj, uživajoč na peščenih plažah razkošnih hotelov, pomislili na to, da smo si počitnice, najnovejši avtomobil, tablični računalnik  in smart phone, plačali iz njihovega, ne našega zasluženega denarja?!

A časi se spreminjajo in zdi se, da bo na tem svetu kmalu marsikaj drugače. Tudi v sveže očiščeni Sloveniji.

>

19 thoughts on “Očistimo Slovenijo 2012-2016 (kot si to predstavlja vlada Janeza Janše)”

 1. Hja, tole “pucanje” zna biti res boleče, glede na vse, kar leti “izpid preprog”, ampak – no počakajmo, morda bo(d)mo pa končno le počistili. Do leta 2016 morda celo v glavah, M.

 2. ma dvomim, da ima Janša prašnike za kaj takšnega….te uvodne čistke katere izvaja so sicer splošen pojav vsakokratne menjave vlade in nič neobičajnega za politiko…..Janša bo moral najprej počistiti pri sebi, če bo hotel še okoli….in pri sebi ima dela točno do 2016, če bo pucal vsak dan sproti in dva za nazaj….prvo čistko je že zamudil, ko ni skenslal računalnikov in vzel recimo ene pol cenejše….
  zdaj bo Janša najprej ponastavil nove pogodbe, naselil nove stavbe, torej tiste, ki so bile dogovorjene že 2008 in vmes bo grozil, da lahko vsak odleti iz službe v javnem sektorju…v resnici pa ne bo vrgel nikogar, razen tistih, ki bodo šli po naravni poti v penzion…..
  od tako opevanih 800 miljončkov letnega prihranka pa bo spraskal na kup največ 200, pa še te ne od premožnežev, ampak od socialno že itak podhranjenih…..
  spotoma bo še poskušal potvarjati zgodovino, Cerkvi bo odpisal tisto miljardo v stečaju in ji dal še ene par 100 novih miljončkov…..skratka en velik nič vse skupaj oz. še večje breme za davkoplačevalce, kot je bil Pahor…..
  volk dlako menja, Janša čuta nikoli…

 3. ob tem ”čiščenju” ne gre pozabiti, da bo na kup letelo nemalo polen, ker smo državljani čudne sorte. včasih pljujemo tudi v lastno skledo….
  bendar. če bo zdajšnja vlada ”očistila” samo tisti kanal, po katerem ”prelagajo” denar, ki je nekomu namenjen vsaj trije , štirje aliv eč (pa si ga še vsak nekaj vzame zase), bodo naredili več kot smo lahko sanjali v najbolj drznih sanjah….
  In- mimogrede: lepo bi bilo, ko bi se tudi izvedelo, KDO vse je – kot vmesni člen- denar kasiral, da ga je končni uporabnik, ki si ga je zaslužil- dobil izplačanega manj ali skoraj nič….

 4. Ja in leta 2016, ko bo sorazmerno počiščena Slovenija in bi Janša potrboval še en mandat (da bi počistil do konca), ga bodo slovenske volilne ovce izdale. Izvolili bodo rdeče stranke, ki se bodo vrnile z vso kramo in zopet zasvinjale Slovenijo.
  In kolo se vrti naprej – poganjamo ga mi.

 5. Don Marko, slabše kot je vodila državo Pahorjeva vlada, pa bi jo še jaz težko.

  Manca, se strinjam. Če ne bi pred tremi leti “zagnali Patrije”, bi Janša dobil še drugi mandat – in bi bili morda zdaj že dosti manj posvinjani , pa morda bi nam že kapnilo, da je treba delat in posojila tudi vračat. Pa naj njegovi nasprotniki vpijejo, kolikor hočejo. Se pa strinjam z Mileno – tudi polena, ki jim bodo letela pod noge bo treba sproti pucat. In nekaterim tudi kaj za nazaj pobrat, ne samo nas na dnu skubit.

 6. Klotilda

  sem lepo zapisal, da je bil tudi Pahor en velik nič vse skupaj…..verjamem pa, da bi ti zelo verjetno bolje vodila državo kot Pahor in Janša skupaj……in vsaj še 1,5 milijona državljanov bi to bolje izpeljalo…..

 7. No no Don Marko, nekakšna razlika med Pahorjem in Janšo pa le obstaja al ne?
  Če pa imaš občutek, da bi ti bolje vodil vlado kot Janša pa poznaš postopek – kandidiraj! Če nam bo boljše, ti bomo izkazali vso čast.

 8. Manca

  ja, je razlika….Janša je plešast….in idejni avtor in vodja tajkunizacije na slovenskem….zaradi njegovih tajkunov danes velika večina j*be ježa……te pa imam na sumu, da nisi povsem dojela pomena tistega dela moje izjave “in vsaj še 1,5 milijona državljanov bi to bolje izpeljalo”…..očitno nisi med njimi….

 9. Jajo je oče tajkunov v Sloveniji. Ne rabim ničesar drugega dodati. Že to je dovolj. On je idejni in podporni oče!
  Niti ne grem naprej, da ima svojo tajno službo, da vsem prisluškuje, pere denar od orožja, gradi privat kliniko za ženo v au, itn,. itd….preveč špeha ima ta model na pleši!

 10. Ja ja vidi se, da nekateri prihajate izpod Murgeljgrma. In to, kar vidite tam, pripisujete drugim. To so običajne navade komunistov še izpred oktoberske revolucije.

 11. a ja Manca…in kje to vidiš…v stekleni krogli mogoče ?….žalostno, ampak nekateri ste prav obsedeni s komunisti, še dosti bolj kot komunisti nekoč….kar pa mogoče niti ne čudi toliko, glede na to, da je Janša zelo orto komunist in prvi med post komunisti….

 12. Janša je začel “čistiti” pri plačah…..za začetek je včeraj dvignil plačo Valentinu Hajdinjaku, šefu kabineta obrambnega ministra Aleša Hojsa in Vlasti Vivod, šefinji kabineta zunanjega ministra Erjavca. Plačo jima je povišal za “skromnih” 20%.
  Ostali bodo kmalu na vrsti.
  Res je Rok, občutek te ne moti…..”generala Janše (tudi) tokrat nič ne bo ustavilo”.

 13. Manca

  takšna obtoževanja so tipična za nerazgledanost Janševistov….in Manca, nikoli ne reci človeku da laže, če prej ne preveriš…..
  če pa nisi na tekočem, pa počakaj na večerna poročila….

 14. Kadri so zgolj nameščenci, ne pa prišraufanci. Ko jih ne potrebujemo več, jih odmestimo. To se seveda do sedaj ni zgodilo, se bo pa zdaj.
  Še manj pa rabimo šolane idiote, ki so kadri. Dovolj so naredili sranja v našem vrtnarstvu ( bi zapisal gospodarstvu, pa tega nimamo).
  Torej, naj kar sčistijo.

 15. Janša se poserje na nas navadne državljane – še pospravil te bo če boš preveč prilezel na dan-heil Janša(dolfek)

 16. hehe, APM, res je….glavo si perem 2x na teden…..imam pač kaj prati….in drugače, kako kaj tvoja pleša?…še kaj pristane na njej ali samo zdrsne mimo…..retorično vprašanje seveda….

Comments are closed.