Neresnica o Patrii in lačni bosanski otroci v trenirkah

»Govori se, da ”J” potrebuje denar za pokojnino … a ta ”J” je Janez Janša, predsednik slovenske vlade … drugače rečeno – finsko podjetje v državni lasti, Patria, je podkupilo predsednika slovenske vlade.«

Zapisana trditev iz oddaje Resnica o Patrii je bila rdeča nit naslovnic slovenskih medijev v predvolilni kampanji 2008 in je tedanjega premiera Janeza Janšo stala ponovne zmage na volitvah. Več kot tri leta pozneje, ko je sodišče omenjeno trditev označilo za neresnično in je Janši prisodilo odškodnino v višini dobrih 25 tisočakov, lahko scenarij »velikega poka s Finske« pospravimo v predal zgodovine kot šolsko demonstracijo narave političnega spopada. V tej absolutna resnica ne obstaja, pomembno je le, da projekcijo naše resnice v najboljšem možnem trenutku serviramo  javnosti.  Kaj JJ danes pomaga teh 25 tisočakov in javna objava demantija Resnice o Patrii, ko pa je politična in osebnostna škoda zanj neizmerljiva. Pa še v tej pirovi zmagi so ga nekateri uspeli prikazati kot poraženca. Tožil je pač za milijon evrov.

Resnična resničnost se dandanes ne dogaja sama po sebi, ampak je konstrukt medijsko ustvarjene realnosti. V tem scenariju je povsem normalno in mogoče, da je zapis o novih državljanih v  trenirkah lansiran kot odmevnejši problem od možnosti, da so te ponošene trenirke posledica neplačanega dela na megalomanskih projektih raznih javno-zasebnih partnerstev. Posledica prvega je zbijanje šal na račun trenirk in javno zgražanje nad drugo najmočnejšo politično stranko, posledica drugega pa živčni zlomi, lahkota, trpljenje, jok in samomori.

Tragikomičen absurd slovenskih wannabe levičarjev je, da so za ideološke cilje boja proti »fašistoidni« stranki, svoje stajliš outfite in fensi pametne telefončke za kakšno urico pripravljeni zamenjati za adidas trenirko prvovrstne kakovosti in držaj marele na Prešercu.  Niti približno podobno pa jih ne zmorejo motivirati usode lačnih otrok bosanske, srbske, albanske in slovenske narodnosti, katerih starši so v temi, mrazu, snegu in dežju uresničevali svoje evropske sanje. Evropske sanje v državi, katere  največji demokratični problem je odnos do njihovega stila oblačenja, ne pa dejstvo, da za delo v nečloveških pogojih niso dobili niti plačila.

SDS pa je v zatišju po viharju zapravila priložnost več, da bi bila tiho. Z bedastim zapisom so pozornost od prvih zmagovalčevih streznitev preusmerili nase in še enkrat več dokazali, da se v serijah porazov na političnem parketu (še) niso naučili zmagovati. Pomenljivo za nekoga, ki je pred dvajsetimi leti premagal jugo-uniforme. Danes so ga premagale trenirke.

>

6 thoughts on “Neresnica o Patrii in lačni bosanski otroci v trenirkah”

 1. V zadnjih petnajstih letih je bilo že toliko napadov na Janaza Janšo, da lahko govorimo o načrtnem spodkopavanju njegove osebne integritete.
  Pri tem sta značilni dve zadevi. Vsi napadi so sproženi iz enega centra, lociranega v murglah pri Ljubljani. Vsi napadi na Janaza Janšo so sproženi iz enega in istega razloga, ogroža interese murgeljskega plačka. Za repliko nekoliko: nespodobno je imenovanje murgeljski plaček, vendar dejanja osebe, ki jo tako poimenujem, so poniglava in za politično polje skrajno neprimerna.
  Če bi bila politika in vpliv murgeljskega plačka v Sloveniji res odlična, idealna in bi Slovenija naravnost cvetela in pokala od uspehov, bi bile intervencije, ki mejijo na politični kriminal upravičene. Realnost pa je vse kaj drugega. Ta plaček preprčuje Sloveniji dokončanje tranzicije in vstop v moderno demokratično družbo. Posledica tega nasprotovanja pa je zaostajanje in odmikanje od ciljev, ki si jih je slovenska družba zastavila ob osamosvojitvi. Slovenija se vedno bolj in bolj pogreza v kriminal, klientelizem, korupcijo in postaja tipična balkanska provinca podobna svoji vzornici Srbiji. Zavestno izpostavljam Srbijo,saj so tam razmere identične razmeram v Sloveniji. Srbija je dejansko problem Evrope. Edina država. In Slovenija ji sledi. Do sedaj še sicer ni bila problem, vendar jo je zadnja vlada spravila na rob in prekinila finančno vzdržnost tako, da je Evropa posredovala in zaukazala predčasne volitve. Mureegljski palček tega ukaza ni razumel in deluje po svoje, tako kot njegovi srbski kolegi. Srbijo čaka dolga čakalna doba za vstop v EU. Kaj pa čaka Slovenijo?
  Ob uresničitvi zamilsi murgejskega plačka, da oblikuje vlado, ki bo s premierom na čelu ustoličena za to, da bo branila privilegije tajkunov, agentov podzemlja in borčevskih organizacij, ki prikrivajo zločine revolucije, potem sledi ostra izločitev Slovenije iz vseh demokratičnih forumov in zamrznitev sodelovanja. Delno je zamrznitev že prisotna pri prdsedniku države, ki ga je Evropa popolnoma izločila, državljane pa blefira s tem, ko potuje v inozemstvo na strške države brez povabila svojih kolegov. Slovenska občila, instrumenatalizirana s strani klike murgeljskega plačka, pa poročajo o nekih delavnih obiskih, kar za predsednika ne morejo biti, saj gre za seminarje, na katerih se plača kotizacija in so dostopni komurkoli.
  Izolacija predednika države še ni problem, saj on zaenkrat še ne predstavlja izvršno oblast, ki naj zagotavlja gospdarski napredek države. Mnogo bolj kritična bo situacija, ko bo izoliran premier. Ta se bo lahko pojavljal le na plenarnih zasedanjih, ko ga bodo potrebovali za skupisnko sliko, odločal pa ne bo o ničemer, nihče ga ne bo poslušal, nikjer ne bo mogel urediti ničesar. Slovenija pa je že danes žejna vsestranske pomoči, saj je nasedla v celoti in se iz nezavidljivega položaja sama ne more več rešiti.
  Vsak ekonomist s še tako skromnim znanjevm ve, da je akomulacija slovenskega gospodarstva znatno prešibka, da bi lahko financirala prepotrebni razvoj. Poterbna bodo tuja vlaganja, prodaja premoženja, sanacija bank. vsega tega ne bo. Tuji vrhunski politiki so jasno sporočili, da podpirajo Janaza Janšo. Muregeljski palček je odločil drugače in s tem prevzel odgovornost za hude čase v Sloveniji v celoti.
  Sedaj še odločitev ni padla.Slovenski politiki, ki se čutijo odgovorne za nadalnji razvoj Slovenije imajo še nekaj dni časa, da se spametujejo in setavijo kolaicijo, ki bo pometla z morbidno zamislijo murgeljskega plačka. Bolje zelo težavna kolaicija, kakor pa sprejet diktat tega paglavca, ki uničuje Slovenijo. Mar bo kdaj za svoja hudodelstva odgovarjal?

 2. Ob vseh napadih, ki jih je Janša že doživel , je le še čudno, da sploh še stoji. Res dela tudi napake in zadnjih mu ne bi bilo treba naredit, če bi bil ob pravem, trenutku tiho in usekal po mizi, ko bo čas za to.
  To, kar se je zgodilo na (prejšnjih) in letošnjih volitvah pa je šolski primer, kako se uniči država. Bo zdaj vlado prevzej Jankovičev idejni vodja Kučan in Slovenijo pripeljal iz močvirja, v katerega je zmagoslavno popeljal slovenske becke?

 3. Kloti, Janši levici naklonjeni mediji resda nikoli niso prizanašali in zagotovo je težko požreti pogostokrat upravičeno užaljenost in jezo, še posebej, če si karakter tipa JJ. A politik državniškega potenciala, izkušenj in kilometrine bi moral biti tega sposoben, za ceno nagrade, ki pride v obliki volilne zmage.

 4. Rok, se strinjam. In ker Janša “ne zdrži do konca” bi moral prepustiti vodenje SDSa nekomu drugemu. Stranke se pri nas očitno istoveti (no volilci jih s pomočjo medijev) z vodjem. Žal.

 5. Toliko truda, kot so vložili “levičarji” v projekt ” uničimo Janšo” verjetno ni vložila nobena politična opcija nikjer v svetu, ob predpostavki, da gre za demokratično družbo v kateri so politične stranke dovoljene. S tem kaže”levica” svojo nedemokratičnost in svoje poreklo. Izhaja namerč iz temačnih časov komunistične diktature, ko so se politične zadrege reševale s smrtnimi obsodbami, ali dolgotrajnimi ječami, z odvzemom državljanskih pravic. Kučan in falanga njegovih udbovcev ve, da se takšnih metod ne sme posluževati, ne ve pa, da to kar počne in kar počno njegovi pedeli ni demokratično. Rezultati so vidni, Slovenija tone in je na robu propada.

 6. Po mojem bi bilo predvsem za Slovenijo bolje, da bi se Janša umaknil in vodil politiko tako kot Kučan (iz ozadja). Ljudje bi bili bolj naklonjeni SDS.

  Je pa res: delati transparentno ne prinaša dobička – pri narodu oprostite hlapcev.

Comments are closed.