Zakaj je Zoran Janković zmagal na volitvah

»Če je pri vas kaj, kar me spominja na države tretjega sveta, so to javnomnenjske raziskave, ne moreš jim zaupati,« je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavil letošnjega oktobra. Po presenetljivem razpletu prvih slovenskih predčasnih volitev  je verjetno dobil mnogo somišljenikov.

Sam menim, da se ankete tokrat vendarle niso toliko motile. Merile so pač volilne preference nekaj dni pred volitvami in ne na samo volilno nedeljo. Menim, da bi danes, nekaj dni po volitvah, ankete pokazale podobno razmerje med SDS in Pozitivno Slovenijo, kot smo ga videli prejšnji teden. In tudi zdaj se ne bi motile.

Zakaj je torej edina verodostojna anketa, kot volitvam pravi Janša, zmago podarila po anketah odpisanemu Zoranu Jankoviću in ne favoriziranemu opozicijskemu vodji?

Razlogov za to je kar nekaj in eden glavnih je v tem, da volilne ankete bolj kot merijo, ustvarjajo javno mnenje. Na podlagi njih se volivci preračunljivo odločajo, komu dati svoj glas oziroma ali je udeležba na volitvah sploh smiselna, potrebna.

Velika sprememba v zadnjih dneh pred volitvami je tako posledica pasivizacije dela Janševih volivcev, ki so menili, da je zmaga zagotovljena in mobilizacije volivcev levih preferenc, ki bi v strahu pred Janšo volili tudi hudiča. Tovrstno zastraševanje so zadnji teden intenzivno izvajali Delo, Dnevnik, Mladina in drugi levici naklonjeni mediji, piko na i pa je dodala zadnja javnomnenjska raziskava Mladine, ki je v petek zvečer napovedala volilni preobrat. S tem so uspeli aktivirati leve volivce in jih poenotiti v podporo Jankoviću. Posledično je rezultat njegove stranke presegel vse napovedi, katastrofalno pa so jo odnesle Zares, LDS in SNS, katerim je Pozitivna Slovenija izsesala sicer stabilno volilno jedro.

Pa vendarle je »izvirni greh« Jankovićevega (ne)uspeha nekje drugje. Z njim sem se pred tedni ukvarjal v zapisu  Zakaj bo Janković izgubil volitve. Po naslovu sodeč, z današnje perspektive bolj kot mojim političnim analizam verjetno zaupate Dennyjevim kartam ali kristalni krogli Mete Malus, a prav na tistem mestu sem nakazal formulo, po kateri Zoki še lahko vstane iz pepela.

Poraz sem mu namreč napovedal zaradi pojava Gregorja Viranta, ki je nevtraliziral njegovo »Antijanša« politično strategijo – volivce, ki bi glasovali proti zmagi Janše, bi pač v veliki meri prestregel Virant.  Nakazana rešitev je bila zgolj v Virantovem političnem sesutju, ki pa se je nekaj tednov pred volitvami ob polikanemu poštenjaku Gregorju zdel nemogoč dogodek.

A da je politika umetnost možnega, je na najbolj krut način izkusil prav naivni zelenec Virant, ko je zaradi na prvi pogled minornega primera prejemanja ministrskega nadomestila v enem tednu zgrnil z vodilne na četrto politično pozicijo.

Ironija vsega skupaj je, da mu je pri strmoglavljenju (ob lastni nespretnosti) še najbolj pomagal SDS s svojimi medijskimi izpostavami, kar jih je kasneje stalo vsaj zmage nad Pozitivno Slovenijo, če že ne absolutnega političnega triumfa. Sredinsko (ne)opredeljeni volivci so tako na spokojen sobotni dan ugotovili, da lahko zmago Princa Teme prepreči le še Janković in mu naklonili nekaj pomembnih odstotkov, ki so tehtnico dokončno premaknili na njegovo stran. Če bi Virant Zokiju v zadnjih merjenjih ostal bližje, bi se glasovi porazdelili med stranki novincev, JJ pa bi danes pil penino, namesto, da otožen prepeva »…kdaj prišel bo zate spet ta dan …«

Seveda je Janša v zadnjem tednu napravil še nekaj drugih napak, nevrednih izkušenega politika z dvajsetletno politično kilometrino. Prepozno reagiranje na obskurno zadevo z nepremičninami, ki se je posledično vlekla skozi ves poslednji  teden, predvsem pa nepremišljena zavrnitev soočenja na Kanalu A ter neprihod na zadnje soočenje Nacionalke dokazujeta, da je blišč volilnega uspeha Janšo zaslepil nekaj dni prezgodaj.

Cena za to je velika. In če jo bo plačal samo Janša s svojo SDS, bo to za Slovenijo velika sreča.

>

17 thoughts on “Zakaj je Zoran Janković zmagal na volitvah”

 1. novinarji drugega sveta bi naj bili neopredeljeni, tako pa vidimo, da ste opazno desni. prav vesel sem, da je zmagal janković, da lahko vi sedaj jočete doma

 2. Novinarji (natančneje, blogerji) Drugega sveta nismo neopredeljeni, smo pluralni. To pomeni, da smo ljudje različnih mnenj, nazorov in prepričanj in po moje je ta raznovrstnost največja prednost Drugega sveta.
  Kdor se v to želi prepričati, ga vabim na sprehod po blogih Drugega sveta. http://blog.drugisvet.com

 3. Pri anketah ne bi bil tako pavšalen. Če pogledamo napovedi in končne rezultate, opazimo, da so bile precej točne za vse stranke, razen za prvi dve. Kar vsekakor ni malenkost!

  Mediji? O nevtralnosti ne morem govorit, ker je bilo tudi osnovnošolcem jasno, koga favorizirajo (in to ne samo en mesec, ampak – bodimo pošteni – kar eno leto ali več), ampak niti oni niso ključni igralec te zgodbe. Da, po mojem skromnem mnenju je bistvo Jankovićevega uspeha dobro opisano v tvojih zadnjih dveh odstavkih. Nekdo (le kdo!?) je zaspal na lovorikah misleč, da itak je že vse odločeno in volitve bodo samo še formalizire številke napovedi. To se ni zgodilo, za kar lahko reče samo “mea culpa”.

 4. Ne strinjam se s tistimi, ki zdaj trdijo, da so ankete zanič. Ves čas so pravilno nakazovale trende. Zanimivo se mi zdi, da v Sloveniji mediji premalo poudarjajo tisto možnost zmote, ki je lahko tudi do 3%. Nič nenavadnega ni, da anketa nameri neki stranki 4%, potem pa dobi 6% ali 7%. Zanič bi bile, če bi se povsem zmotile, če bi stranke, ki bi jim kazalo 4%, dobivale po 15%, stranke, ki bi jim kazalo 25% pa 5%.

  Pa tudi SDS-ov padec je bil zaznan v zadnjem trenutku in Mladina je to tudi objavila.

  Zdaj, ali ankete ustvarjajo javno mnenje. Delno da, ampak to je potem debata o kuri in jajcu. Anketa nameri, da ima stranka A ogromno podporo, stranka B pa nizko, ljudje pa potem preračunavajo, koga volit, ker se jim zdi, da stranka B ne bo prišla skozi, hkrati pa mediji dajo več pozornosti tistim, za katere mislijo, da imajo več podpore. Ankete tako samo zaostrujejo že obstoječe stanje. Po mojem mnenju.

  Pri SDS-u bi se morali najprej vprašati, zakaj je bila udeležba na vzhodu Slovenije, v za njih ključnih okrajih, nižja, ker tam bi lahko zmagali. Ptuj 58%, Maribor 59%, Ljubljanaj center 69%! Ljudje, ki so teden dni prej govorili, da bodo dali glas njim, niso šli na volitve, oziroma, šli so v premajhnem številu. Zaradi nečesa so si premislili. Eni govorijo, da je to zato, ker Janša ni sodeloval na zadnjem soočenju na RTV Slo. Mogoče. Drugi, da so mislili, da je zmaga že njihova. Tudi možno. Do konca tega ne bomo mogli nikoli doumeti, ker ne moremo gledati v glave ljudi.

 5. Mogoče so se začeli ljudje osveščati, prebujati. In so sprevideli, da ni rešitve ne v “levih” in ne v “desnih”. Resnično rulajo planet ljudje, ki jih nikoli ne vidimo na televiziji ali o njih kaj preberemo v časopisih, ki itak objavljajo neresničen in izkrivljen svet. Seveda pri tem mislim na ljudi, ki so se kot praviš v zadnjem trenutku premislili in niso šli na volitve.

 6. Najbolj zanimiva je izjava predstavnice Medianu, ki je rekla da so se volilci odločali šele na volišču! Posledično je hotela povedati, da je bil tisti denar, ki so ga dobili za raziskave, proč vržen. Se strinjam.
  Všeč mi je, da so rezultati kakršni so, ker ne omogočajo sestavo vlade v doglednem času. Če nas bodo v tem brezvladju pravilno ocenili finačni trgi, je pa sploh dobro. Kajti soočiti se bomo morali z realnim stanjem, to je, da ni denarja za tako velike apetite porabnikov državnega denarja. Prav smešni so predvsem na levici, ki govorijo, da bodo vzeli vojski. Mogoče bi bilo dobro, da bi naslednja vlada združila resorja obrambe in kulture, pa da jih vidimo kako bi obrnili ploščo. Verjetno je kar prav, da je Janša izgubil volitve, ker se je Semulič malo nazaj zbudil iz zimskega spanja in pripravljal teren za množične demonstracije “prestradanih delavcev” v obliki pijanih sindikalnih funkcionarjev, ki so planili na dan že kmalu potem, ko je sedem let nazaj Janša prevzel vodenje države. Sedaj ima levica popravni izpit, da lahko reši kar pozabila narediti zadnja tri leta, ko ni naredila drugega, kot da nas je zadolževala v tempu, ki ga bo brez dvoma znala oceniti Evropa, oziroma Nemčija.

 7. lahko je biti pameten v ponedeljek! Vsi po vrsti ste navijaško pisali in soustvarjali javno mnenje o prepričljivi zmagi SDS-a! Ne zdaj buč prodajat kako ste med vrsticami napovedovali totalen volilni šok! Tokratne ankete so naredile škodo SDS-u. Uspavani in prepričani v gladko zmago so se zadnji teden vedli ošabno in že napovedovali “revanšizem”. Dežurni pljuvalci iz Janševe ekipe na Mivki 25 niso izbirali sredstev in načinov. Janković in Virant sta bila mega zvezdnika njihovih prispevkov, ki so jih šponali po tekočem traku. Enako Reporter! Do volilnega vikenda so se iztrošili. Po drugi strani pa omenjeni pljuvalci zabavajo in futrajo prepričane vernike. Nihče drug jih ne bere.. Prepričevati prepričane je zguba časa in energije. Da imajo mizeren obisk in branost pa je njihov največji problem! Ne da se hvalim ampak oba moja bloga imata neprimerno večjo obiskanost kot Reporter in Politikis skupaj. Kadarkoli lahko pokažem statistiko in obiskanost blogov na WP.

  srečno DS

 8. Brezveze je pripisovat zasluge za karkoli, komurkoli drugemu, kot volilcem. Vsak se sam odloci za koga bo volil in ce neka stranka volilca ne more prepricati, da bi volil zanjo, si je kriva sama. Vsak ki je bil dovolj trdno preprican, se ni premisli. Premislili so se tisti, ki niso bili 100% prepricani.
  Mogoce bi bilo zanimivo uvesti obvezno prisotnost na volitvah. Potem bi vsaj nekaj izgovorov, porazenih, odpadlo!

 9. Še niste dojeli. Kdo je resnični zmagovalec. Noben od naštetih na tleh Slovenije. So samo izvajalci načrtov o globalni zasužnejnosti prebivalcev planeta. Torej uničevalcev srednjega razreda in vse kar je pod njim. Torej kot izgleda bodo brez večjih težav zmagali trilateristi, Bilderbergi in Goldman Sach. Volitve bi bilo treba bojkotirat. Toda tudi to ne bi in ne bo premagalo pravih gospodarjev planeta. Trilaterarne komisije, Bilderbergov in Goldman Sacha. Evropa, Nemčija in ne Francija ne more ničesar ceniti. Mora samo slediti ukazom svojih gospodarjem, kako in kaj. Sarkozi in Merklova pa sta samo lutke, ki izvajata načrt šepetalcev iz ozadja. V tem primeru najmočnejšim gospodarstevnikom in finačnikom iz skupine Bilderberg. Slovenija je ža davno izgubljena. In tile, ki so sedaj kao izvrševalci naše volje, so prepričan, da se bodo rešili na naš račun, ko nam bodo pili kri. Tranfuzije za nas ne bo. Zdaj pa lepo sanjajte naprej.

  1. Dosedanji komentatorji niso upoštevali nekaterih relavanc:
   strukture opredeljenih prebivalcev po narodnosti iz zadnjega popisa + x,
   volilne udeležbe po istih kriterijih : Fužine, Jesenice ,etc
   ukaza: razpršite glasove

   Sprememba slovenskega narodnega značaja po Kocbekovi zamisli

 10. Evo pravkar sem našel članek, ki samo še potrjuje tisto kar sem napisal malo prej. Da je človeštvo izgubljeno. Nasvidenje v peklu.
  ++++++++++++++++++++++++
  Bine bone – offtopic –

 11. Hvala vsem katoliškim novinarjem, ki ste s svojo kontraproduktivno medijsko kampanjo ustoličili Srba za mandatarja.
  Lepo si oddahnite na figurativni bolniški pod zemljinim površjem.

  Morda je to dober čas za refleksijo efektive vašega družbenega udejstvovanja.

 12. – offtopic -? To pa ni lepo, no. Ugotovitve naprej pod tem člankom so ua. To bi moral brat kakšen posvečen. No upam, da so prebrali. Ukrepal pa tako ne bo noben. Viš to pa je napaka, da se to skriva. Tako ne bo noben premagal trilateristov, Bilderberge in Goldman Sacha.

 13. No nekatera mnenja tule so identična tistim , ki so jih različni avtorji napisali drugje in prej.
  Tule pa bom zapisala nekaj pogojno resnega.
  Jankovič je zmagal, ker je edini politik, ki se po dvajsetih letih smehlja in je že čisto vseeno ali zaradi obrambne drže, zadrege ali pa resnične pozitivne naravnanosti.
  Na naši skrajno depresivni politični sceni ni ponudil namreč nič posebno in specialno boljšega od drugih. Ni niti bolj moralen od drugih, pa tudi uspešnost je malce vprašljiva, ker zapravljati zna vsak in čisto gotovo zna tudi vzeti denar, kar bi človek rekel, da sploh ni simpatično in ima take metode dela celo predvidene v programu (DDV).
  Nisem niti prepričana, da je bil izvoljen kot protiutež Janši.

  Skoraj čisto resno mislim, da si je zmago prismejal.
  😉

 14. Kdo je zmagovalec. Vse eno je, ali je to Jankovič ali Janša. Z obema izgubimo. Janša je svoje že pokazal in v času debelih krav( katastrofa), Jankovičev stil ( ala vodenje M ercatorja) pa je potop države. Čaka nas globoko in smrdeče močvirje. ŽAL.

Comments are closed.