Zakaj bo Zoran Janković izgubil volitve

Zoran Janković je verjetno edini politični kandidat v zgodovini slovenske demokracije, ki na volitvah kandidira zato, da ne bi bil izvoljen. Mesto poslanca mu ne diši, pa vendarle kandidira za poslanski sedež, z željo, da potegne glasove za zmago svoje stranke. Javnomnenjske ankete kažejo, da se mu računica najbrž ne bo izšla, a potrebno mu je priznati pogum za igro na vse ali nič.  Verjetno računa, da je  javno mnenje vendarle labilna stvar in odločilna predvolilna TV soočenja še pridejo.

Ampak največji problem snovalcev njegove volilne kampanje je prav v tem, s čemer so se najbolj hvalili – da je pripravljena že več kot leto dni. Temelji namreč na utrjeni in nefleksibilni strategiji, ki se je zaradi nepredvidenega dogodka sesula kot hišica iz kart.

Prepričani so namreč bili, da bodo volitve z lahkoto dobili na antagonizmu do Janeza Janše. Janković bi pač naj bil tisti, ki bi edini lahko preprečil vrnitev Princa teme na oblast in s tem ponovni vstop Slovenije v “dark ages”. Ljudje, prestrašeni od medijsko vedeževane črne prihodnosti bi pač obkrožili Zokijevo stranko, ne glede na to, koga ali kaj njen vodja v resnici predstavlja.

In potem Jankoviću na predvečer  vrhunca političnega šova z naslovom “Čakajoč rešitelja” z neba pade nek Virant, ki naj bi se na volitve podal s svojo listo.

Ne samo, da je ta birokratski nebodigatreba pokvaril skrbno zrežirano predstavo, z enim mahom je uničil tudi leto dni pripravljeno volilno strategijo. Zoran in njegovi sicer še vedno lahko volivce strašijo z JJ, a to sedaj več nujno ne pomeni, da bodo volili njega. Še več, izkazalo se je, da Virant sploh ni zarezal v Janšev, ampak predvsem v Zokijev volilni bazen.

Virant je katalizator Jankovićeve volilne kampanje, kar predstavlja nočno moro njenih načrtovalcev. Končni Zoranov uspeh je tako odvisen od kakovosti papirja, na katerem je ta “passe” volilna strategija zapisana. Če ta gori dovolj hitro, obstajajo še neke možnosti. Časa za plan B – politično sesutje Viranta, namreč kronično zmanjkuje.

Virantov vstop v predvolilno bitko se zna pokazati kot politična poteza dvajsetletja. Sicer je igra tvegana – lahko bi JJ odnesla relativno zmago, a kot kažejo ankete, je bila pri javnosti  skrbno preverjena.  Če seveda verjamemo v njeno nespontanost. Vsakršna naključnost namreč pomeni  razočaranje za politične analitike in niti ne bi bila v čast bodočim volilnim zmagovalcem. Lepo bi namreč bilo videti sposobnost vrhunskega političnega načrtovanja tudi pri strategih desnice. Če ne zaradi drugega, zaradi uravnoteženosti političnega spopada v prihodnje. >

10 thoughts on “Zakaj bo Zoran Janković izgubil volitve”

 1. Ne bi se mogel bolj strinjati, da je Virant pokvaril Jankovićevo igro. Če zdaj ne bi bilo Viranta, bi po moje imeli povsem drugačno sliko. Mogoče bi Janša še bolj močno vodil, ampak tudi Janković bi imel več podpore, ker bi segal v ta velik bazen volivcev, ki hočejo nekoga novega. Tako da, koalicija SDS – LGV je skorajda že zmagala, ker bo res težko v tem mesecu močno zbiti podporo enim ali drugim.

 2. S člankom se strinjam, me pa zanima, kaj to pomeni za Slovenijo, za izhod iz krize?
  Če ugotavljamo, da je Janković eksponent ekstremne levice( za slovensko pojmovanje), torej sil, ki so do osamosvojitve vladale v okviru KP, po osamosvojitvi pa kot sestopljeni demokrati različnih nazivov in naslovov legalno, ali iz ozadja, potem vemo, da z njim sprememb ni pričakovati. Če se že pogrezamo, se bi z njim pogreznili še globlje.
  Upajmo, da so ankete dovolj natančne, da Jankoviću ne bo mogoče zasesti premierski stolček.
  Kriza pa še vedno ostaja in reševati jo bo potrebno resno in odločno.
  Virant, kot drugi pretendent za mesto predsednika vlade pa ni človek, ki bi vlival zaupanje .
  Njajprej je potrebno ugotoviti, da pojav nove stranke v demokraciji ni nič nenavadnega, tisto kar preseneča pa je, da novinka že takoj posega po najvišjem mestu.
  Će se to zgodi, potem bo jasno, da so slovenski volilci totalni tepci. Kupijo mačka v žaklju.Nova stranka in pretežni del njihovih kandidatov so popolne neznanke.
  Volitve v Državni zbor ni tekmovanje naznanih talentov. Volitve so resna stvar, ki jo nekateri celo poimenujejo praznik demokracije. Pri nas pa se bodo, kot se kaže, izrodile v navadno vaško veselico.
  Politika je namreč resna stvar, ki zahteva kvalificirane delavce. Politiki morajo imeti dolgoletno prakso, znanje in talent. Morajo imeti tudi izkušnje. V zadnjih dvajestih letih se je na političnem odru zvrstilo kar nekaj sto politikov. Večina jih je odpadla. Zopet večina, ne po lastni želji. Volilci jih niso prepoznali za dovolj kompetentne in so jih odslovili. Razmeroma velik osip je razumljiv, saj smo mlada država, brez demokratične tradicije, kjer se na politično sceno prebijejo ljudje, ki ne poznajo političnega stanu, na dugi strani pa tudi volilci še niso dovolj dozoreli, da bi ločili seme od plev.
  Torej pohod Viranta je bolj komedija, farsa, kot resno politično početje.
  Še bolj to velja za Jankovića, ki ga podpira tako imenovana elita, ki pa s svojo podporo kaže kaj klavrno podobo.
  Menim, da je s kviz oddajo, pokaži kaj znaš, potrebno prekiniti in volilce obvstiti, da je sodijo rokohitreci v cirkus in ne na politično sceno.( velja tudi za Hnažka&co)

 3. Saj skoraj ni kaj novega dodati, dobro napisano.

  Saj bi bili čudna, nelogična, nepopolna demokracija, če bi po takem 3-letnem debaklu, sicer res “levice”, na volitvah zmagala “levica”. S tem ne mislim, da smo že normalni, samo predvolilni trendi kažejo v to smer, kaj se bo dejansko izcimilo, pa bodo pokazale volitve.

  Znova bi povdaril kar je že Crnković v Delu: v normalnih demokracijah se po polomiji neke politične opcije v 4-letnem obdobju normalno v družbi pričakuje, da bo na novih volitvah zmagala druga, nasprotna opcija. Ampak tako pričakovano ni odreagiral boter Milan Murgelski, ki je prav s patološko ihto pričel organizirati protipahorjansko kampanijo za podporo kandidatu, ki je utelešenje nelevičarstva v Sloveniji.

  Menim tudi, da Janša s svojo osebnostjo vred nikoli ne bi mogel sam zmagati, ker ni sprejemljiv za večino sredinskih volilcev, ki pa po logiki odločajo volitve.

 4. Mene pa zanima kje tukaj sploh še vidite leve in desne, razen morda po dresih katere nosijo. Glede na to, da pa se je pri nas čas maškarade precej potegnil tudi to ne pove prav veliko.

 5. Kakšen lažnivec. Že več kot eno leto ima pripravljeno predvolilno kampanjo, hkrati pa je ves čas trdil, da ga politika ne zanima. Naj tega lažnivca voli tisti, ki mu kakšen kolešček v glavi manjka!

 6. @Sašo, Plan B, ki jo Jankovićevi že kažejo, je ” Virant=Janša”. To lahko uveljavijo zgolj preko TV soočanj. Da kaj vsebinskega s strani Janovića v teh ni za pričakovati, je bilo videti v Pogledih Slovenije, ko je bila tema gospodarstvo, kjer naj bi bil Zoki najmočnejši. Pa je precej razočaral – ne samo, da ni izkoristil “domačega terena”, izpadel je celo slabše pripravljen kot negospodarstvenik JJ. Kako bo šele, ko se bodo tekme odvijale na “tujem” terenu …

  @APM, Morda imajo volivci dovolj “izkušenih kompetentnežev” in želijo dati priložnost novemu “selektorju”. Tovrstna stališča volivcev so legitimna in brez njih nikoli ne bi bilo sprememb. Zato so dobrodošla.

  @Danilo, Če ne bi bilo novih “playerjev” (Viranta, TRS) bi spet imeli klasično bipolarno igro “levih” in “desnih”. Uspeh teh pa bi Slovenijo nekoliko bolj približal evropskim političnim delitvam.

  @Feniks. Tako kot pišeš – leve in desne se v SLO loči zgolj po “dresih”. Vsebinsko ta delitev seveda ne vzdrži, kot sem že napisal v prejšnjem zapisu na blogu. Pri nas sta ta “levo” in “desno” uporabljana bolj iz praktičnih (ali pa manipulacijskih) razlogov za ločitev polov kontinuitete in diskontinuitete (glede na prejšnji režim). Tudi sam sem ta izraza v zgornjem zapisu uporabil v tem smislu – namreč lepo bi bilo videti, da so se tudi tisti, ki so se (z redkimi izjemami) politike začeli učiti šele leta 90′, v tem času o njej vendarle kaj naučili. V preteklosti so namreč s svojo neizkušenostjo in naivnostjo pogostokrat izpadli kot nedostojni tekmeci političnim rutinerjem kontinuitete.

  @Francelj: To, da Zokija politika ne zanima, je bil del njegove eno leto pripravljene predvolilne kampanje. Bistvo je, da se je pustil dolgo prepričevati in se je dolgo upiral, na koncu pa se vendarle uklonil prosečim modrecem in se žrtvoval za “Mojo Slovenijo, najlepšo državo na svetu”. Odlična strategija, ki je delovala že na mestu Ljubljana, tokrat pa jo je presekal Virant.

 7. Verjamem, da nima nobeden pametne rešitev kako ven iz tega pekla, ki nam ga je vsilila IMF. Vsak slovenc je dolžan po osem plač. Bomo delali toliko časa zastonj, da vrnemo teh osem plač? Kaj pa drugi dolgovi? Zadolžili se bomo do amena in še čez. Na konc nas bodo zbrcal iz svoje zemlje! Ne bodo pustili niti polivilinastih zaklonov postavit, na čigavi zemlji? Na njihovi. Kakšna strategija pa je v Lublani delovala? Lublano je zapufal do amena. In to naj bo neka strategija? Čigava pa je Lublana. Od bankirjej v IMF-ju. Za tvojo Slovenijo. Pa že sedaj nisi v tej Sloveniji nikakršen lastnik. Kmalu pa boš kot človek, ki je izgubil nekaj kar se je nekoč res imenovalo Slovenija. Ko nas krvosesi stisnejo za vrat. Imaš samo puf, ki ga noben ne bo mogel vrniti. Na konc bomo begunci v tej lopovski EU dokler nas ne polovijo in nekam odpeljejo.

 8. Rok, volitve so resna stvar. Pri Jankoviću in Virntu gre za izrazito improvizacijo, kar je že v štartu zelo neresno. Ob objavi kandidature nista imela pripravljenih programov in vendar so ju mediji takoj povzdignili v glavna favorita, ankete pa so jim namerile neverjetno uspešno pot na politični Olimp. To je možno le v Sloveniji in Butalah.
  Oba sta še brez seznama potencialnih ministrov.Kot je videti jih še lovita po telefonskih imenikih in preko svojih agitatorjev. To je še bolj neresno in kaže na popolno improvizacijo.
  Težave imata tudi s sestavo kandidatnih list. Nista sposobna pridobiti 88 kandidatov, kaj šele, da bi v širšem naboru izbrala najboljše.
  Ob tem ne gre spregledati Jankovića, ki se kadrovsko krepi z odpadniki propadle koalicije.Torej konji, ki so zgubili derby, bodo šli v naslednjo tekmo po zmago? Kje ste še to videli? Zopet se to lahko vidi le v Sloveniji in v Butalah!
  Po takšnih dogodkih lahko le ugotavljam, da smo Slovenci zarukana nacija in djansko rojeni za hlapce.
  Rok, ob tej žalostni ugotovitvi pa ti priporočam, da se zamisliš in pričneš ljudi opozarjati na takšne neumnosti, ker jih mnenjski voditelji zbrani v gerontološki sekciji pod vodstvom Milana Kučana niso sposobni. Ti so sposobni sejati samo
  mržnjo in se boriti za svoje privilegije.
  mržnjo in ohranjati svoje privilegije.

 9. Za dokaz, kako neresne so nove liste lahko navedem, kako so v današnjem Delu navedli znana imena nekaterih strank. Recimo pri Jankoviću so kot četrtega in peto navedli nekega Ferenčaka in Kociprovo. Kdo sta ta dva in kaj sta dosedaj naredila za Slovenijo? Podobne zadrege ima Kresalova , ko na listo vabi Maksa Lavrinca, ki je verjetno že zrjavel in Golobič, ki ponuja nekega Nikolovskega.
  Za vodenje resne politike je potrebna dolga klop, tako kot pri prvorazrednih športnih timih.
  Vse skupaj je revščina.
  Pa si poglejmo še enkrat Jankovića, ki bo “obrnjen mantl”. Za tiste, ki ne poznate te zadeva vam pojasnim, da so v časih, ko nam je res trda predla, ljude dajali krojačem plašče, da so jih razparali in obrnili, tako, da so po ponovnem šivanju izgledali skorajda kot novi. Janković pa to počne z odpadniki levega trojčka, ki so dokazano zavozili državo, sedaj pa bi naj pripravili preboj iz krize.
  To je cirkus, parvi cirkus, ki lahko Slovenijo samo še bolj potopi.

Comments are closed.