Janša, Janković, Virant – prihodnost Slovenije je v neoliberalizmu

Kaj imajo skupnega Janez Janša, Gregor Virant in Zoran Janković? Vsi trije trenutno najmočnejši pretendenti za premierski stolček so po svojem načinu razmišljanja, pristopu do vodenja države in reševanja njenih problemov, neoliberalisti. Njihova trojna zmaga bi pomenila hud udarec drugima dvema političnima paradigmama v Sloveniji: socialdemokratski in konservativni.

V evropskem prostoru prevladujejo tri velike politične ideje – konservativna, socialdemokratska in liberalna. Stranke, nosilke teh idej, imajo veliko večino tako v Evropskem parlamentu, kot v parlamentih nacionalnih držav EU. Po evropskem tolmačenju politične desnice in levice sodijo konservativci in liberalci na desnico, socialdemokrati pa na levico.

V 20 letni zgodovini Slovenije smo pojma politične levice in desnice uspeli zmešati/zlorabiti do te mere, da ljudje ne razumejo, kdo v tej državi pravzaprav predstavlja levičarske, torej social-demokratske in kdo tržno liberalnejše – desničarske vrednote. Dogajajo se celo absurdi, v katerih ultrakapitalista Zorana Jankovića razglašajo za rešitelja levice, kar je približno tako, kot da za predstavnika združenja vegetarijancev Slovenije postavili mesarja Jožeta.

Tajnik SD  Uroš Jauševec je imel prav, ko je dejal, da se Jay-Z na volitve odpravlja uničiti levico.  Natančneje, Zoki bo pravi levici, tisti evropskega kova, s pomočjo demagogije ideološkega titoizma ugrabil volivce. Kot trenutno kaže,  bomo v novem sklicu parlamenta resnične zagovornike socialnih vrednot, pravic delavcev, zaščite in varstva šibkejših predstavnikov družbe ipd., lahko prešteli na prste obeh rok ne preveč spretnega mizarja.

Nič bolje se v Sloveniji ne godi na evropskem nivoju trenutno najmočnejši konservativni politični paradigmi. Ob kronični nesposobnosti slovenskih konservativnih liderjev jim je volivce že zdavnaj ukradel (neo)liberalni Janša in to na podoben način, kot to na “levici” počne Janković. Po dolgem času se je v liku Radovana Žerjava ponovno pojavil lider, vreden tradicije in zgodovinskega imena slovenske ljudske stranke. A nekajletni trud, ki ga je vložil v utrjevanje temeljev in postopen vzpon konservativne opcije, zna kot hišico iz kart odpihniti prašina novih konjev v dirkaškem ringu.

Na pogorišču političnih idej socialdemokracije in konservativizma se tako Sloveniji, svetovnim in lokalnim protestom navkljub, obeta vladavina kapitalističnega neoliberalizma. Prav slednji pa naj bi  svet pahnil na rob krize, kakršne v sodobnosti še nismo doživeli. Ali je neoliberalna formula rešilna bilka za Slovenijo, bo pokazal čas. Zagotovo pa ne bo šlo brez “jokanja in škripanja z zobmi”. Ste pripravljeni?! >

12 thoughts on “Janša, Janković, Virant – prihodnost Slovenije je v neoliberalizmu”

 1. Žal moramo biti na žalost pripravljeni tudi na to, saj sta nam “leva”, tako rekoč (samozvana) “socialdemokratska” reklama in volilna goljufija za 3 leta vsilili nesposobnega Boruta Pahorja s tatinskimi pribočniki. Zdaj nam skušajo mediji vsiliti Viranta, ki noče obljubiti, da glasov ne bo nesel Jankovichu. Glas za Viranta torej lahko pomeni glas za Jankovicha. Zato bom ne glede na karkoli glasoval za Janšo.

 2. Rok,
  se kar strinjam. Kaže, da bodo krizo reševali še z več kapitalizma. Torej, manj države, manj regulacij, manj birorkatskih ovir, več možnosti za podjetništvo. Možno, da bo k temu prišlo tudi manj pravic za zaposlene, nižje minimalne plače, bolj fleksibilen trg dela, ampak pustimo se presenetiti.

  Če to od Viranta pričakujem, glede na to, da se skuša postaviti izven starih delitev, a bolj zastopa liberalna stališča, je pa Janković čist primer zavajanja volivcev, saj se oblači v stari rdeči plašč, spodaj pa je menedžer, ki mu za oblačila ni nič mar, samo da doseže svoje.

 3. @APM: podton vprašanja je do neke mere upravičen. JJ in njegova stranka sta neoliberalna na deklarativni ravni, po programu – umik države iz gospodarstva, privatizacija bank, fleksibilnejši trg delovne sile, nižja obdavčitev podjetij … Tovrsten program so skušali izvajati tudi, ko so bili na oblasti, res pa je, da so zaradi upora sindikatov in podpihovanja medijev v strahu pred izgubo volilne podpore od njega odstopili. Kako bo tokrat, če bo JJ zmagal, bomo videli, a če mu oblast diši preveč, potem radikalnejših reform ne bo.

  @Sašo: Zagotovo bo prišlo do manj pravic za zaposlene, nižjih (ali vsaj ne višjih) minimalnih plač, fleksibilnejši trg dela, ob tem pa tudi manj socialnih pravic za brezposelne in druge “kao” družbeno šibkejše. Kar pa po eni strani niti ni slabo, ker se socialni prejemki izkoriščajo na polno. Folk je raje doma in od države vleče po 400-500 evrov mesečno, zraven pa še malo “fuša”, kot pa da bi šel delat za 700 ali 800 evrov neto plače. In to je problem, ki ga je treba rešiti.

  Zato bi neoliberalni pristop znal Slovenijo potegniti z blata, a brez “škripanja z zobmi” žal ne bo šlo.

  1. Zakaj pa je to dobro??, da prihaja do manj pravic za zaposlene? kje to piše, da moram kar koli delati zastonj??; nočem biti suženj in ravno to hočejo FED in MMF in Vatikan in še nekaj podobne svojati, ki menijo, da je svet njihov, da imajo lastniki premajhne kapitalske dobičke. Pa ljudje kaj ste res povsem brez pameti???Kaj vas suženjstvo tako privlači??? Ko smo uničili socializem ste mislili da boste vsi živeli kot v Ameriških nadaljevankah iz Beverly hilsa, v takem sistemu jih vedno le nekaj živi tako, ostali pa zelo zelo slabo, enako kot v Ameriki, tudi tam je 90 % velikih revežev, le da o njih nihče do sedaj ni niti govoril, niti jih vsi vi slepci ne bi hoteli videti.

 4. Če v Sloveniji ne pride do popolnega poraza tako imenovane levice , ki jo je potrebno izkoreniniti, saj demokratične družbe take deviantne politike ne pozna, se Sloveniji obeta nadaljnji padec na vseh lestvicah. Lestvice sicer ne bi bile pomembne, ča jih ne bi ljudje čutili na svoji koži. Revščina se namreč širi hitreje, kot je hitrost padanja na lestvicah.
  Slovensko levico lahko porazi samo Janša. Od procesa proti četverici, kjer je nastopal v glavni vlogi, je imel priložnost sezanitise z vsemi lumparijami in prevarantskim repertoarjem komunistov in pokvarjenostjo njihovih protagonistov od Milana Kučana navzdol.
  Ti sestopljeni komunisti so onemogočali že Drnovška, da ni mogel izvesti reform, ki jih je zahtevala takratna situacija. Šli so se nekakšen gradualizem, ki ne samo da je omogočal komunistično kohabitacijo, omogočal je celo razraščanje neke posebne miselnosti, ki se je na vzven kazala kot socialna opcija, navznotraj pa seje pretvarjala v najbolj grobi kapitalizem. Navzven je bil takšen sistem uspešen, saj se je Slovenija rešila težkih dajatev, ki so jo v Jugoslaviji bremenile. Ni bilo več potrebnih plačil za federacijo in zlasti financiranja vojske.
  Razen tega so se skorajda popolnoma ustavile investicije. Skupaj to pomeni okrog 40% prihrankov, kar je levičarjem in Drnovšku omogočilo neupravičeno razkazovanje zgodbe o uspehu.
  Takšna filozofija in zlasti upravljanje je moralo prej ali slej zaiti v težave, sedaj pa nas vodi v katastrofo.
  V kolikor ne bo takšno stanje radikalno presekano in akterij takšne politike pregnani s politične scene se Sloveniji slabo piše.
  V sedanjem boju je Janković najekstremnejši zagovornik takšne politike in eksponent pokvarjenih komunistov s Kučanom na čelu. Če ga bodo zavihteli na oblast, sam namreč svojega s prevarami pridobljenega bogastva ne bo žrtvoval, bo povzročil prosti pad Slovenije in nove predčasne volitve lahko pričakujemo v manj kot dveh letih. Razpisal pa jih ne bo predsednik države, ki spada tudi med fene Jankovića, temveč razjarjeno in obubožano ljudstvo.
  Virant pa se sploh ne zaveda, v kaj se podaja in da je v bistvu drugi Drnovšek z dvema bistvenima razlikama. Prvič ne bo maska pokvarjenim komunistom za to, da bi prikrival njihovo plačkanje države z nadaljevanjem tajkunizacije. Drnovška so namreč pokvarjeni komunisti imenovani slovenska levica podpirali.
  Kot mali birokratek, pa že v štartu nakazuje, da se bo ukvarjal z marginalnimi ukrepi, ne pa z preobrazbo družbe.
  Janši bo škodil enako, kot mu je v prejšnjem mandatu DESUS z udbovcema Žnidaršičem in Rezmanom, ki sta bila vedno proti vsem reformam.
  Ni Janša idelaen, vendar za bitko je potreben general, za gospodarstvo pa gospodarstvenik.
  Sedaj je Slovenija pred bitko.
  Zmaga lahko prinese blaginjo, poraz pa bedo.

 5. V Bruselj dajemo probližno toliko, kot iz njega dobimo. Lahko pa bi dobili še več, če bi bili bolj podjetni.
  Za vojsko damo sedaj okrog 1% BDP za JNA pa smo dali 10%.

  1. A misliš????, jaz dnevno poslušam drugačne podatke, o tem koliko dajemo, o tem koliko smo pa dajali prej pa se tudi še spomnim, nismo vsi padli z Marsa,kot bi radi sedaj prikazali.

 6. Rok, da strinjal bi se, da je treba narediti večjo razliko med minimalno plačo in socialno pomočjo za brezposelne. In da je potreben večji nadzor. Zdaj je velikokrat tako, da se skorajda ne splača opravljati določenih del, ker ne dobiš veliko manj, če lepo sediš doma in tu in tam delaš kaj na črno.

 7. Vse kar berem tukaj zgoraj je seveda deloma res, vendar se moramo zavedati, da nas ne bo rešil JJ, Jankovič in tudi Virant ne. To je proces , ki bo trajal še leta. Če pa pride do vmesne vojne, se bo vse postavilo na glavo, in začelo se bo znova.

Comments are closed.