Slovenci, prenehajmo sodelovati, začnimo sLodelovati!

Pred kratkim sem slišal zanimivo misel, žal sem pozabil avtorja, ki v potankost zadeva  nrav slovenskega človeka. Slovenci smo večino poldrugega tisočletja naše zgodovine živeli pod okriljem tujega gospodarja.  V dolgih stoletjih tovrstne ponižnosti smo razvili in ponotranjili sposobnost goljufanja naših vladarjev ter tovrstno miselnost postavili na piedestal narodne zavesti. Pomislite zgolj na ljudskega junaka, tihotapca soli Martina Krpana. In danes,  dvajset let po uresničitvi sna naših prednikov, ko smo postali sami svoj gospodar, se tovrstne miselnosti ne moremo znebiti. Še vedno goljufamo oblast, a tokrat našo lastno.  Prinesti okrog državo ostaja najbolj cenjena (neformalna) slovenska vrednota. Tisti, ki je pri tem uspešen, ni neumnež, tat in družben parazit, on je človek, ki se znajde, sposobnež, gospod.
Slovenci smo tako eni redkih narodov z lastno državo, ki veselo krademo sami sebi in se s tem celo hvalisamo. Pozabite politike, tajkune, odvetnik in druge, katerim imamo toliko za očitati. Res je, grabijo in kradejo kjerkoli se da, a oni so še vedno zgolj ljudje lastnega naroda, zgolj tisti izmed nas, ki se jim je v svoji grabežljivosti uspelo povzpeti  na nivo, kjer namesto šraufov kradejo tovarne. Kakšna je v principu razlika med nekom, ki »na roko« plača vodovodnega inštalaterja in tistim, ki deset milijonov evrov nakaže na Kajmanske otoke? Bi  v zamenjani vlogi kdo od njiju ravnal drugače?
Problem Slovenije tako nista kraja in goljufija per se, ampak ponotranjena miselnost, ki tovrstno ravnanje postavlja kot neformalno družbeno vrednoto, kot refleksni akt v ponujeni priložnosti. Smo pridni, talentirani, domiselni in iznajdljivi, pa tudi tvorno znamo sodelovati. Vse to, ko učinkovito krademo sami sebi.
Za dobro nas in naših otrok je skrajni  čas, da prenehamo tovrstno sodelovati in začnemo sLodelovati. Torej naše talente, prednosti, sposobnosti obrniti v skupno dobro. Začnimo pri sebi, spremenimo miselnost in kolektivno zavest ter  slodelujmo v dobro Slovenije. Kajti skupaj smo sposobni več, veliko več.

>

7 thoughts on “Slovenci, prenehajmo sodelovati, začnimo sLodelovati!”

 1. Poziv objavljen dvajset let prepozno. Kako lahko danes pričakuješ s (l) odelovanje ljudi, ki si jih najprej oropal vsega kar so sami in njihovi predniki ustvarili, ko si jih masovno pognal v revščino in brezup, jih medsebojno popolnoma sprl, jim zapravil bodočnost in ko si uničil državo ter jo hazardersko zastavil kot svoj skromni vložek v reševanje elitistične EU, ki je v resnici niti rešiti ni več mogoče.

  Ponovno se dokazuje kruta resničnost znanega reka, da je pot v pekel največkrat tlakovana z dobrimi nameni ali z nameni, ki so vsaj videti kot dobri, čeprav v resnici to sploh niso. Streznitev vsakogar in vseh nezadržno prihaja in se ji ne bo mogoče izogniti, pa če tudi si še tako zatiskamo oči in ne želimo videti kar bi videti morali, če sploh še želimo kot država in narod obstati.

  Prišel je torej čas, ki so ga čakali patološki demagogi vseh vrst in barv, ki pa bo trajal le zelo kratek čas, ker potem hitro sledi udarec stare dobre tete Zgodovine. ki bo neusmiljeno stvari postavila na svoje mesto. Njeno maščevanje za ignoriranje njenih sporočil bo kruto.

  Vsekakor veliko preveč za eno generacijo ljudi in le hipec za teto Zgodovino.

 2. Čisto posploševanje, oz. projekcija ”vrednot” dela slovenske populacije na celoto.
  Res je, da se da večino slovenskih ljudskih junakov (mis)interpretirati kot kriminalcev, a najbrž se da enako-značno tudi kakšno globalno bolj znano kvazi/zgodovinsko osebnost.

  Sicer je pa Ernst Thaelmann leta 1932 dobro povedal: sovražnik je v lastni državi. Če tako razumemo, ali ni vladajoča elita enaka tuji nadoblasti po funkciji?

 3. Islandija je edin svetel primer kako je pustila propast svoje banke in zapret lopove, ki bodo edin nosil posledice svoje umazane igre. Islandija se je po treh letih pobrala.
  Torej kako se bomo spoprijeli s MMF in ECB? Slovenija in vse države v EU in ZDA drvijo v nezbežen krah? Vlda nam bo vsilila ekstremne varčevalne ukrepe in bo morala prodat še tist kar ima privatnim korporacijam, ki so v lasti ljudi, ki držijo vlade za muda in so obenem lastniki saniranih bank. Pišuka se vam sploh sanja kaj se dogaja? Neb reku.

Comments are closed.