Ministrica za obrambo brani delo verskih skupnosti pred Uradom za verske skupnosti

Dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo, profesorica obramboslovja in sociologije, strokovnjakinja, levičarka, v nagovoru poslancem DZ RS o Guličevem ideološkem rovarjenju proti aktivnostim verskih skupnosti v Slovenski vojski:

… Opozarjam tudi na zamisel o tem, kako zagotoviti versko duhovno oskrbo. Jaz sem osebno prepričana, da je verska duhovna oskrba prvič, osebna človekova pravica in drugič, da se izpolnjuje na individualni osnovi, se pravi kot posameznik imaš pravico do take oskrbe. Če si v organizaciji, ki ti tovrstno oskrbo, torej to tvojo osnovno človekovo pravico omejuje, potem je ta organizacija dolžna poskrbeti za to, da imaš zagotovljeno pravico do, v tem primeru izpovedovanja vere. Se pravi, da ne moremo iti po filozofiji, kot jo zdaj ponuja zakon, da bo nekdo drugi, zunanji predlagal, da bi želel opraviti versko duhovno oskrbo, denimo v Slovenski vojski Take civilizacijske norme, ko gre za človekove pravice, ne moremo zagovarjati…

… Vsi ti razlogi in dejstvo da po 11 letih lahko rečem ustrezno urejene verske duhovne oskrbe v Slovenski vojski ne bi bilo prav, da te standarde in službo, ki deluje dobro in ki nikogar ne moti ukinjamo. Ali na kakršenkoli način pretvarjamo v nekaj, kar bi bilo neprimerljivo z mednarodnim okoljem. Jaz vas prosim, da poskušate biti, kar se tega tiče razumevajoči do pripadnikov Slovenske vojske. In drugič, da poskušate razumeti, da smo del nekega mednarodnega okolja v katerem obstajajo določeni civilizacijski standardi

Absurd, v katerem liberalna ministrica za obrambo brani institut duhovne oskrbe v vojski pred ideološkim preganjanjem s strani direktorja urada, zadolženega za verske skupnosti, je mogoč edino v Sloveniji.

Več na Razgledih. >

5 thoughts on “Ministrica za obrambo brani delo verskih skupnosti pred Uradom za verske skupnosti”

 1. Jaz bi rekel, da gre za negativen in pozitiven pogled na odnos sekularne države do verskih skupnosti. Na eni strani odrinjanje verskih skupnosti (v Sloveniji predvsem ene), ker se jih čuti kot grožnjo, na drugi strani pa želja, da ima vsak posameznik zagotovljeno versko oskrbo, dokler s tem seveda ne posega v svobodo drugega, s kakšno agresivno propagando morda.

  Jaz dam prav obrambni ministrici. Njeno mnenje bi seveda morali upoštevati, ampak takšne ideološke teme so pogosto samo sredstvo za nabiranje političnih glasov.

 2. Mislim, da je ministrica za obrambo ena bolj inteligentnih politikov na našem političnem prizorišču. Do sedaj sem slišal nekaj njenih govorov ali prebral kak intervju in moram reči, da ne bi imel težav jo sprejeti kot predsednico vlade. Svoja stališča argumentira, misel oblikuje jasno in kratko, pove le bistveno … Koliko je še takih v našem hramu demokracije?

  Pri zgodbi o noveli ZVS-ja pa je v ozadju ena sama politična igra, ki služi izključno temu, da se davkoplačevalci med sabo “grizemo” zaradi obrobnih tem in ne spregledamo, kako nam propada vse po spisku. Seveda ima ministrica prav, ampak nisem prepričan, če so to njeni strankarski kolegi sprevideli …

 3. Slovenija je plebiscitarno vstopila v EU in NATO. Politiki in narod je bil natančno seznanjen s pravili obeh asociacij.

  Dejansko je bilo takrat rečeno Evropa zdaj.
  In Evropa je prišla. S svojimi načeli, s svojo etiko, s svojo moralo. Sedaj pa vidimo, da nismo zreli ne za Evropo ne za NATO.
  Še vedno smo neka napol komunistična enklava, ki bingla nekje med Kubo in Evropo, ki spoštuje vrednote,ki jih je svez že zavrgel in ki se ohranjao v eksotičnih enklavah.
  Veliko zaslug za to ima FDV in njihovi modreci, ki lahko solijo pamet le med Škofijami in Šentiljem.
  Tu in tam se najde tudi kaliber s filofaksa, ki prav tako razmišlja bolj o marksističnih dinozavrih , kot o sodobnem svetu.

 4. @Sašo, se strinjam, še posebej z zadnjim stavkom, v glavnem gre samo za to.
  @Aljoša, Se tudi strinjam in ti pritrjujem. Dr. Jelušičevo zelo dobro poznam, bil sem njen študent in bila je mentorica moje diplomske naloge. Izredno inteligentna, razgledana in strokovno podkovana ženska, s potrebno demokratično širino, aktikuliranimi, nespolitiziranimi stališči in kaj je najpomembneje, človek dejanj. Ne verjamem pa, da bi jo kdajkoli zamikalo mesto predsednice vlade.
  @APM, S tistim o napol komunistični enklavi bi se lahko na nivoju ideološke zaslepljenosti in predsodkov, ki so v naši družbi ostali kot posledica prejšnjih časov, lahko strinjal. Kar se pa FDVja in filofaksa tiče, sta po mojem nekje na istem, s tem, da iz FDV izkustva lahko rečem, da se tu in tam najde tudi kaj ideološke širine (ampak res zgolj tu in tam 🙂 )

 5. upam, da bom zadosti jasna in konklretna: ni treba , da tistega, ki je zadevo zakuhal- vidiš. Zadošča, če ga slišiš.
  In kot Perzdir danes piše v Financah, da je lahko nadzorni v podjetjih vsak, ki se zna politiki prostituirat.
  Enako bi lahko rekli za nekatere druge službe.
  O strokovnih stvareh odločajo ljudje, ki nimajo pet pik s posteljo vred.
  Ja, poznam ministrico. Jo že večkrat intervjuvala.

Comments are closed.